Ga verder naar de inhoud

Praktijkgids systeemdenken

Voor een klas vol wereldburgers

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Les
Werkvorm

Benieuwd hoe je systeemdenken toepast in je dagelijkse lessen voor kleuter- of lager onderwijs? In de praktijkgids Systeemdenken voor Wereldburgerschapseducatie vind je alle info mooi gebundeld. Van een heldere theoretische blik tot een didactische werkkoffer vol kant-en-klare lessen en werkvormen.

Waarom een praktijkgids?

Samen met docenten en studenten van lerarenopleidingen in vier West-Vlaamse hogescholen verdiepte Djapo zich verder in de theoretische achtergrond en vooral in de didactische werkkoffer van systeemdenken.

Djapo onderzocht op die manier kansen en uitdagingen van systeemdenken specifiek voor wereldburgerschapseducatie.

Gluren bij de buren

Naast concreet lesmateriaal ontdek je in deze praktijkgids ook hoe studenten kleuter- en lager onderwijs systeemdenken toepasten op verschillende klasthema's.

Van recht hebben op een eigen mening tot lessen over plastic zwerfvuil: inspiratie troef!

Aan de slag in jouw klas

We ontwikkelden ook een leidraad systeemdenken op maat van kleuters en kinderen uit de lagere school, zodat je systeemdenken kan integreren in je dagelijkse lespraktijk. De leidraad helpt je om goede vragen te stellen om zo het denken van kinderen te stimuleren.

Doorblader de praktijkgids

Ontdek zelf hoe de praktijkgids jouw lessen kan ondersteunen. Op zoek naar de lessen en werkbladen? Die vind je onderaan!

Deze praktijkgids kwam tot stand in het kader van het traject Systeemdenken voor Wereldburgerschapseducatie met de steun van de provincie West-Vlaanderen en in samenwerking met de West-Vlaamse hogescholen Howest Brugge en VIVES campus Brugge, Kortrijk en Torhout.

Meteen aan de slag met de praktijkgids?

Meer methodieken zoals deze

Prentenboek '(H)eerlijke bananentaart'

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Verhaal

Gloob wil een bananentaart maken. Maar op de bananenplantage ontmoet hij Maila, die erg zwaar moet werken. Durven zij en haar vrienden voor zichzelf op te komen?

Bestel nu PUNT #7: lager onderwijs

Lager
Lerarenopleiding
Klasmateriaal

Consuminderen, hergebruiken, ruilen, delen, weggeven en herstellen: laat je inspireren door de verhalen en tips uit PUNT #7!

De school als oefenplaats

Alle niveau's
Theorie

Hoe Educatie voor Duurzaam Onderwijs bijdraagt aan kwaliteitsvol onderwijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.