Ga verder naar de inhoud

Praktijkgids systeemdenken

Voor een klas vol wereldburgers

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Ander educatief materiaal

Benieuwd hoe je systeemdenken toepast in je dagelijkse lessen voor kleuter- of lager onderwijs? In de praktijkgids Systeemdenken voor Wereldburgerschapseducatie vind je alle info mooi gebundeld. Van een heldere theoretische blik tot een didactische werkkoffer vol kant-en-klare lessen en werkvormen.

Waarom een praktijkgids?

Samen met docenten en studenten van lerarenopleidingen in vier West-Vlaamse hogescholen verdiepte Djapo zich verder in de theoretische achtergrond en vooral in de didactische werkkoffer van systeemdenken.

Djapo onderzocht op die manier kansen en uitdagingen van systeemdenken specifiek voor wereldburgerschapseducatie.

Gluren bij de buren

Naast concreet lesmateriaal ontdek je in deze praktijkgids ook hoe studenten kleuter- en lager onderwijs systeemdenken toepasten op verschillende klasthema's.

Van recht hebben op een eigen mening tot lessen over plastic zwerfvuil: inspiratie troef!

Aan de slag in jouw klas

We ontwikkelden ook een leidraad systeemdenken op maat van kleuters en kinderen uit de lagere school, zodat je systeemdenken kan integreren in je dagelijkse lespraktijk. De leidraad helpt je om goede vragen te stellen om zo het denken van kinderen te stimuleren.

Doorblader de praktijkgids

Ontdek zelf hoe de praktijkgids jouw lessen kan ondersteunen. Op zoek naar de lessen en werkbladen? Die vind je onderaan!

Deze praktijkgids kwam tot stand in het kader van het traject Systeemdenken voor Wereldburgerschapseducatie met de steun van de provincie West-Vlaanderen en in samenwerking met de West-Vlaamse hogescholen Howest Brugge en VIVES campus Brugge, Kortrijk en Torhout.

Meteen aan de slag met de praktijkgids?

Meer methodieken zoals deze

Pictogrammen Gloob en Teo

Kleuters
Lerarenopleiding
Ander educatief materiaal

Blijft het licht wel eens branden in de klas? Mag de verwarming soms wel een graadje lager? Deze pictogrammen helpen jou en je kleuters om kleine duurzaamheidsacties of grotere klussen te klaren!

Prentenboek '(H)eerlijke bananentaart'

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Verhaal (+ les)

Gloob wil een bananentaart maken. Maar op de bananenplantage ontmoet hij Maila, die erg zwaar moet werken. Durven zij en haar vrienden voor zichzelf op te komen?

Waterbundel 'Wie heeft de leiding?'

Lager
Les

Heeft iedereen in de wereld toegang tot water? Waarom betalen we eigenlijk voor water? Met deze themabundel onderzoek je samen met leerlingen uit de derde graad watergebruik in je eigen omgeving en wereldwijd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief