Ga verder naar de inhoud

Kleuters

Zorgen voor de aarde

Kan je afval onderzoeken zonder je ogen te gebruiken? Gloob en Teo laten je kleuters luisteren, voelen en ruiken en helpen je kleuters om afval een tweede leven te geven.

Prentenboek 'Feest in het bos'

Teo is jarig! Hij droomt van de prachtigste pakjes en de hipste cadeaus. Maar zijn grote vriend Gloob heeft een ander plannetje. Het wordt een bijzonder verjaardagsfeest, alle dieren in het bos werken eraan mee. En jouw kleuters? Die ontdekken dat gerecycleerde cadeautjes ook reuzeleuk zijn!

Lager onderwijs

Filosoferen over plasticvervuiling

Moet je het afval van een ander opruimen? En kan je leven zonder afval te maken? Bekijk samen met je leerlingen een reportage van Karrewiet en ga daarna over het topic filosoferen met de werkvorm Argumentenweb. Zo leren ze hun standpunt over het topic te onderbouwen met argumenten.

De berg van Doornakkelspaan

In het dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Al gauw ontstaat uit deze berg zwerfafval een heuse afvalberg. Maar wanneer is afval eigenlijk zwerfafval? Ontdek het in deze les voor de tweede graad lager onderwijs.

Afval anders bekeken

Tijdens deze les voor de eerste en tweede graad ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Welke soorten afval bestaan er en hoe komt het dat het zich zo opstapelt? De leerlingen bedenken op basis van uitdagende vragen creatieve ideeën om afval te verminderen en wie weet, zelfs te vermijden.

Secundair onderwijs

Ik zie wat jij niet ziet

Met de lessen 'Ik zie wat jij niet ziet' van Fost Plus ontdekken leerlingen uit het secundair onderwijs dat je met afval ook positieve verhalen kan schrijven. De lessen zetten aan tot actiegericht denken, vergroten de betrokkenheid en wakkeren het creatief en kritisch denkvermogen van leerlingen aan.

Veilig en duurzaam omgaan met batterijen

Met het lessenpakket van Bebat denk je samen met je leerlingen na over veilig en duurzaam gebruik van batterijen en over het belang van het sorteer- en recyclageproces.

Voor alle niveaus

Mei Plasticvrij

Minder plastic op school, minder plastic op straat? Yes, we can! Ga aan de slag met onze lessen voor kleuter-, lager en secundair onderwijs en bedenk samen met je leerlingen ideeën om de strijd aan te gaan met de plastic afvalberg.

Graag nog wat meer inspiratie?

Op deze pagina vind je een selectie van ons aanbod rond dit thema. Ben je op zoek naar meer?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief