Ga verder naar de inhoud

De berg van Doornakkelspaan

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Afval

In het dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Al gauw ontstaat uit deze berg zwerfafval een heuse afvalberg. Wanneer is afval eigenlijk zwerfafval?

Neem samen met je klas verschillende soorten afval onder de loep en ontdek de kenmerken van zwerfvuil. Trek vervolgens samen op een spreekwoordelijke bergtocht en bedenk ideeën voor een wereld zonder zwerfvuil.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken wat zwerfvuil is en wat het niet is.
  • De leerlingen geven voorbeelden van zwerfvuil.
  • De leerlingen bedenken oplossingen voor het zwerfvuilprobleem.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23° Leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 Leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

Voorbereiding

Materiaal

Vooraf

De berg van Doornakkelspaan gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Bruine bananen

Lager
Lerarenopleiding
Les

Te veel mensen gooien bruine bananen weg omdat ze die niet zo lekker vinden. Zonde! Zeker als je weet wat voor een lange weg die banaan al heeft afgelegd. Ga samen met je leerlingen uit de 1ste of 2de graad systeemdenken en ontdek hoeveel energie het kost om heerlijke bananen tot bij ons te krijgen.

Visueel denkinstrument 'Splitsvork'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om de delen en de gehelen van een bepaald onderwerp te onderzoeken. Je zoomt in en uit op de verschillende onderdelen en categorieën.

Bee&bee voor de bij

Lager
Lerarenopleiding
Les

Bijen en hommels bestuiven tal van gewassen, waardoor wij kunnen genieten van lekker eten. Maar de bij is bedreigd! Wat er aan de hand is, onderzoeken de kinderen uit de 2de en 3de graad in deze les. Bestuif elkaar met goede ideeën voor een veilige en gezonde B&B voor de bijen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik