Ga verder naar de inhoud

Hé, waar is de chocolade?

Eerste graad

Nieuwsflash: alle winkelrekken zijn leeg, nergens is nog chocolade te vinden. Paniek alom! We gaan terug naar de bron: de cacaoboeren in Zuid-Amerika. Zij hebben beslist om te staken, zodat er geen cacaobonen meer verwerkt kunnen worden. Maar waarom staken zij eigenlijk? Alleen door de oorzaak van het probleem te doorgronden, kunnen we de chocoladerekken terug vullen. Liefst zo snel mogelijk!

Blije bloemen

Tweede en derde graad

Bloemen maken mensen blij! Of toch niet? Lees samen het verhaal van Rosa, een bloemenplukster uit het Zuiden. Ervaar hoe je mening over een persoon of situatie verandert door een nieuw element. Zet samen met je leerlingen de eerste stappen naar een filosofisch gesprek. Ontdek zo of bloemen mensen kunnen helpen.

Chocoladeverhalen uit Noord en Zuid

Tweede en derde graad

Thomas woont in Antwerpen en werkt in een chocoladefabriek. Asante komt uit Ghana en verdient zijn kost als cacaoboer. Elke ochtend staan Thomas en Asante voor dag en dauw op om te gaan werken. Maar daar eindigt ook de gelijkenis. In deze les zoeken de leerlingen naar het verschil tussen een arbeider in het Noorden en een boer in het Zuiden en onderzoeken ze de omstandigheden waarin beiden werken, wonen en leven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief