Ga verder naar de inhoud

Samen school maken: leerlingenparticipatie

Wil je een participatief project of leerlingenraad opstarten? Of een bestaand project nieuw leven inblazen? Djapo biedt begeleiding voor leerlingenraden en andere participatieve projecten.

Kleuter

Pictogrammen Gloob en Teo

Blijft het licht wel eens branden in de klas? Mag de verwarming soms wel een graadje lager? Deze pictogrammen helpen jou en je kleuters om kleine duurzaamheidsacties of grotere klussen te klaren!

Lager

Goede afspraken maken goede vrienden

Speel samen met je klas een spel zonder regels en start daarna een filosofisch gesprek op: 'Wat is een afspraak? En wanneer zijn afspraken belangrijk?'. Als eindresultaat stellen jullie samen de klasafspraken op voor een heel jaar. De ideale start voor een vlot en superfijn schooljaar, toch?!

Si aan Yasuní, ja voor de natuur

In de zomer van 2023 stemden de Ecuadoranen massaal tegen het ontginnen van aardolie in het Amazonewoud … en ze wonnen deze historische zaak! Onderzoek samen met je leerlingen hoe de bevolking haar stem liet horen en wat dit teweeg bracht. Laat je leerlingen van het tweede of derde graad zelf ideeën bedenken om hun stem ook te laten horen over (klimaat)onrecht.

Ecuadorianen voor Yasuni
Ecuadorianen voor Yasuni - © 11.11.11

Secundair

De klimaatcrisis, waarvan de gevolgen nu wereldwijd voelbaar zijn, kan verlammend werken. In deze les ontdek je hoe de Ecuadorianen het heft in eigen handen namen en naar de stembus trokken: ze stemden tegen oliewinning in het Yasuní park. Laat je leerlingen reflecteren over stemkracht en bedenk samen verschillende manieren om als jongere je stem te laten horen over klimaatonrecht.

© 11.11.11

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief