Ga verder naar de inhoud

Laat je stem horen!

Les over klimaatrechtvaardigheid en stemkracht

Secundair
Lerarenopleiding
Les

De klimaatcrisis, waarvan de gevolgen nu wereldwijd voelbaar zijn, kan verlammend werken. In deze les ontdek je hoe de Ecuadorianen het heft in eigen handen namen en naar de stembus trokken: ze stemden tegen oliewinning in het Yasuní park. Laat je leerlingen reflecteren over stemkracht en bedenk samen verschillende manieren om als jongere je stem te laten horen over klimaatonrecht.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen reflecteren over stemkracht aan de hand van de casus van het Ecuadoriaans referendum over het Yasuní National Park.
  • De leerlingen zijn zich ervan bewust dat hun stem een verschil kan maken.
  • De leerlingen bedenken aan de hand van vooropgestelde criteria ideeën om hun stem (vaker) te laten horen over klimaatonrecht.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken

Eindtermen

Secundair

Laat je stem horen! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Blije bloemen

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Bloemen maken mensen blij! Of toch niet? Lees samen het verhaal van Rosa, een bloemenplukster uit het Zuiden. Ervaar hoe je mening over een persoon of situatie verandert door een nieuw element. Zet samen met je leerlingen van de tweede of derde graad de eerste stappen naar een filosofisch gesprek.

Filmreconstructie

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Werk je rond een bepaald thema in de klas? Pas dan eens de werkvorm Filmreconstructie toe om het thema op een andere manier te bekijken. Zo leren je leerlingen fantaseren en nadenken over het belang van een detail in relatie tot het geheel - en omgekeerd. En ontdekken ze dat alles relatief is.

Visueel denkinstrument 'Radar'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om de verschillen en de gelijkenissen te onderzoeken tussen twee of drie voorwerpen of situaties.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.