Ga verder naar de inhoud

Actua - Parapluutje parasolletje - Waterverspilling

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Met deze werkvorm onderzoeken kinderen oorzaken en gevolgen en wisselen ze daarover uit. Dat helpt hen om de complexe realiteit en complexe vraagstukken beter te begrijpen.

We passen de werkvorm toe op waterverspilling. Zo zie je stap voor stap hoe je met kinderen kan systeemdenken over een thema en hen anders kan laten kijken naar en denken over de actualiteit.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval het verbod op waterverspilling.
  • De leerlingen ervaren dat een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval het verbod op waterverspilling, meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua - Parapluutje parasolletje - Waterverspilling gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Hé, waar is de chocolade?

Lager
Lerarenopleiding
Les

Nieuwsflash: alle winkelrekken zijn leeg, nergens is nog chocolade te vinden. Paniek alom! De boeren in Zuid-Amerika staken ... Maar waarom? Zoek met je leerlingen van de eerste graad naar de oorzaak van het probleem.

Actua: Parapluutje parasolletje

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Als kinderen oorzaken en gevolgen van een situatie in kaart leren brengen, kunnen ze de situatie vaak ook beter begrijpen. Maar hoe leer je hen dat aan? De werkvorm Parapluutje parasolletje zet je op weg.

Chocoladeverhalen uit Noord en Zuid

Lager
Lerarenopleiding
Les

In deze les rond fair trade voor de tweede en derde graad zoeken de leerlingen naar het verschil tussen een arbeider in het Noorden en een boer in het Zuiden en onderzoeken ze de omstandigheden waarin beiden werken, wonen en leven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief