Ga verder naar de inhoud

Breng jij ook je thuisgevoelens mee?

Over je thuis verlaten en je thuis voelen.

Lager
Lerarenopleiding
Les

In deze les voor de tweede en derde graad lager onderwijs ontdekken leerlingen wat ‘thuis’ voor hen betekent en onderzoeken ze de gevoelens die hierbij horen. Ze leren dat een thuisgevoel niet altijd verbonden is aan één plek en denken na over hoe ze zelf dit gevoel kunnen creëren. De leerlingen staan stil bij de redenen waarom mensen soms hun huis moeten verlaten en hoe we elkaar kunnen helpen om ons ergens thuis te voelen, bijvoorbeeld in de klas.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verkennen wat hen een ‘thuisgevoel’ geeft.
  • De leerlingen verkennen redenen voor het verlaten van je thuis.
  • De leerlingen onderzoeken manieren om een thuisgevoel te creëren, bij zichzelf en bij anderen.

Vaardigheden

  • Filosoferen
  • Reflecteren
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

Nederlands

NL 2.1 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = beschrijven) het gepaste taalregister hanteren als ze: aan leeftijdsgenoten over zichzelf informatie verschaffen.

NL 2.5 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) het gepaste taalregister hanteren als ze: vragen van de leerkracht in verband met een behandeld onderwerp beantwoorden.

Sociale vaardigheden

SV 1.2 De leerlingen kunnen in omgang met anderen respect en waardering opbrengen.

Breng jij ook je thuisgevoelens mee? gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

(On)kruid vergaat niet

Lager
Lerarenopleiding
Les

Onkruid vergaat niet en misschien is dat net goed! Stel dat onkruid gewoon een kruid is? Ontdek de huis-, tuin- en keukengeheimen van brandnetel. Wie weet, vinden je kinderen dat onkruid helemaal niet bestaat, of toch? Filosofeer daar maar even over!

Visueel denkinstrument 'In de roos'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om criteria te onderzoeken en je ideeën eraan af te toetsen. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

To be framed

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Framing is deel van onze communicatie. We doen het bewust of onbewust. Welke frames over mensen op de vlucht zien we in Vlaamse berichtgeving? En welke invloed heeft die framing op onze opvattingen over mensen op de vlucht? Onderzoek met je leerlingen van de 2e en 3e graad secundair de heersende frames over mensen op de vlucht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief