Ga verder naar de inhoud

Systeemdenken als grondplan

De wereld is een complexe samenhang van verschillende systemen. Onderwerpen als fair trade of klimaatverandering zijn vaak te moeilijk om in één oogopslag te begrijpen. Met systeemdenken visualiseer je het onderwerp en breng je in kaart wat de oorzaken en gevolgen zijn, hoe de onderdelen zich verhouden tot het geheel en wat de verschillende perspectieven zijn.

Een voorbeeld? Een stukje kauwgom op de grond gooien lijkt onschuldig, tot je de gevolgen in kaart brengt. Want kauwgom heeft een biologische afbreekbaarheid van 20 tot 25 jaar! Al die tijd vervuilt de kauwgom het straatbeeld. En dieren kunnen het stukje kauwgom inslikken en ziek worden.

Wanneer kinderen hier inzicht in krijgen, kunnen ze op zoek gaan naar ideeën om dit probleem op te lossen.

“Van zodra kinderen en jongeren een systeem beter begrijpen en merken dat ook zij daarin een schakeltje zijn, zullen ze sneller zelf voorstellen doen om kleine acties te ondernemen die iets in beweging zetten."

Wendy Blanckaert
Leerkracht en medewerker training, coaching en advies bij Djapo

Systeemdenken in de praktijk

Samen met Wendy onderzoeken de kinderen van het vijfde leerjaar in basisschool De Drie Hofsteden het thema ‘verhuizen’ en ‘migratie’. Hoe komt het dat mensen verhuizen? Waarom verhuisden mensen in het verleden? Wat gebeurt er als mensen naar een nieuw land verhuizen? Systeemdenken helpt de kinderen om een brede blik te werpen op een complex thema.

Gepubliceerd op 14 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Schrijf je in voor LIFE

Nieuws
16 november 2023

Voor het Europese project LIFE zoekt Djapo 12 leerkrachten en schooldirectieleden die in 2024 even de pauzeknop willen indrukken. We komen regelmatig samen om ons te buigen over een vraag die de mens al eeuwen bezig houdt: wat maakt het leven écht de moeite waard? Lees meer.

Actualiteit in de klas: hoe peil je naar gevoelens en meningen?

Tips
25 oktober 2023

Het conflict tussen Israël en Hamas, de oorlog in Oekraïne … Wat doet zo’n nieuws met de jongeren in je klas? Hoe maak je hun gevoelens bespreekbaar? Hoe begeleid je het gesprek? En hoe maak je van je klas een omgeving waar leerlingen zich vrij kunnen uiten? Deze vijf werkvormen helpen je op weg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.