Ga verder naar de inhoud

SDG Learning Lab: LEEF Global, Think Djapo

Nieuws
11 april 2025

Jongeren groeien op in een wereld vol complexe uitdagingen, zoals klimaatverandering, genderongelijkheid, onveilige buurten en vervuiling. Dit project ondersteunt Belgische en Liberiaanse leerkrachten en jongeren om samen te werken aan een duurzame, rechtvaardige en solidaire samenleving. Heeft jouw klas zin in deze unieke kans? We zijn nog op zoek naar jullie!

Voor wie?

We zoeken twee à drie leerkrachten (of meer) en een groep jongeren (één klas of 20-25 leerlingen) die goesting hebben om acties te bedenken en te ondernemen rond maatschappelijke uitdagingen. We zetten hierbij specifiek in op jongeren uit arbeidsmarktfinaliteit, omdat onderzoek aantoont dat zij minder vaak in contact komen met wereldburgerschapseducatie.

Wat gaan we doen?

Tijdens dit project begeleidt Djapo de leerkrachten in het werken rond de Sustainable Development Goals, de projectontwerper, systeemdenken en creatief denken. De leerkrachten gaan op hun beurt aan de slag met de jongeren en zetten samen met hen actiegroepen op. Die groepen gaan aan de slag met één maatschappelijke uitdaging, onderzoeken de uitdaging, bedenken er acties rond, stellen een actieplan op en voeren een actie uit. De school in Liberia doorloopt hetzelfde traject, zo kunnen de jongeren online uitwisselen over hun stappen en acties.

Waarom is dit interessant voor jou en je leerlingen?

Dit project vindt simultaan plaats in een school in Liberia. Dat doen we in samenwerking met LEEF vzw. De workshops met leerkrachten worden hybride georganiseerd, waarbij er dus zowel Belgische (in het echt) als Liberiaanse leerkrachten (online) aanwezig zijn. Daarbij zetten we enkele online uitwisselmomenten tussen de jongeren op, waarbij ze kunnen uitwisselen over de maatschappelijke uitdaging en hun actie. De jongeren leren van elkaar en nemen elkaars perspectieven mee. Dit internationale en interculturele aspect brengt nieuwe leerkansen mee voor de jongeren.

Timing

Dit schooljaar (mei-juni 2025, of augustus 2025) starten we met de workshops voor de leerkrachten. Concreet zijn dat twee halve dagen. Met de jongeren wordt gewerkt vanaf het nieuwe schooljaar. De jongeren vormen actiegroepen en werken een actieplan uit tijdens het eerste semester. In januari en februari (2026) is het dan tijd voor het uitvoeren van de actie. In maart 2026 krijgen de jongeren de kans om hun actie voor te stellen tijdens een online toonmoment.

Begint het al te kriebelen?

Heb je zin om deze unieke kans aan te gaan? We zoeken slechts 1 groep leerkrachten en leerlingen die aan dit project wil mee doen, snel zijn is dus de boodschap!

Stuur ons een mailtje en laat je interesse weten.

Gepubliceerd op 11 april 2025

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Theater en expressie: een motor voor EDO?

Nieuws
25 februari 2025

Hoe kunnen theater en expressie als motor werken voor maatschappelijke verandering? Samen met PETA (Philippines Educational Theater Association) en onze partner KIYO duiken we in de wereld van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) via kunst, theater en expressie. Het project belooft een spannende kruisbestuiving te worden tussen theorie en praktijk.

Buitengewone wereldburgers

In de praktijk
18 februari 2025

Onderwijs is een essentiële factor om wereldburgerschap te stimuleren. Alleen is het niet altijd makkelijk om daarbij ook leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs te bereiken. Daarom startten we in 2024 met Buitengewone wereldburgers: een pilootproject waarbij we in West-Vlaanderen een draagvlak willen creëren bij leerkrachten buitengewoon lager onderwijs om aan de slag te gaan met Wereldburgerschapseducatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief