Zoeken in ons aanbod
Ontdek onze lessen, werkvormen, vormingen en begeleidingstrajecten voor leerkrachten en schoolteams.
Wereldwaterdag
Duik samen met je leerlingen van de 1ste graad de wereld van de waterfotografie in. Langzaam maar zeker ontvouwt er zich een mozaïek aan beelden van hoe mensen elders in de wereld water gebruiken. Zo ontdekken de leerlingen gelijkenissen en verschillen wereldwijd. En kijken ze met een frisse blik naar water.
Dromen over bomen
Werken rond bossen en het klimaat kan al in de kleuterklas. Samen met de Universiteit Gent maakten we een educatief pakket mét een luisterverhaal voor de tweede en derde kleuterklas en het eerste leerjaar.
T-shirts groeien niet aan bomen
Laat de leerlingen van de eerste graad even stil staan bij hun dagelijks waterverbruik. Veel van dat water zien of horen ze stromen. Maar wisten ze al dat ook hun T-shirt op een bepaalde manier water heeft verbruikt? Vertel samen het verhaal van katoenpluis tot T-shirt.
Zorgen voor de aarde
Kan je afval onderzoeken zonder je ogen te gebruiken? Gloob en Teo laten je kleuters luisteren, voelen en ruiken en helpen je kleuters om afval een tweede leven te geven.
Liever bloot dan in katoen?
In deze les ontdekken de leerlingen van de tweede en derde graad dat ze in hun dagelijks leven niet enkel water uit de kraan gebruiken. Met een tasje koffie of een katoenen T-shirt verbruik je ook massa’s indirect water. Hoe komt dat? Wat zijn de gevolgen van zoveel watergebruik? Samen bedenken jullie ideeën om de watervoetafdruk door katoenen kledij te verkleinen.
Bestel je blinde wereldkaart
Vraag een gratis exemplaar en ga met je leerlingen op reis door de wereld.
Kaartenset 'Aan de slag met de wereld'
Laat je inspireren door onze 65 werkvormen om de meest creatieve projecten op poten te zetten in je klas of school.
Praktijkgids systeemdenken voor wereldburgerschapseducatie
Wil je systeemdenken integreren in je dagelijkse lessen kleuter- of lager onderwijs? Hier vind je inspiratie!
Over bloemen en bijen
In dit verhaal van Gloob en Teo ontdekken kleuters dat de bloemen vol stuifmeel hangen. Door met verf op bloemen te stempelen, leren ze hoe de bijtjes het stuifmeel verspreiden.
Actua: Parapluutje parasolletje
Als kinderen oorzaken en gevolgen van een situatie in kaart leren brengen, kunnen ze de situatie vaak ook beter begrijpen. Maar hoe leer je hen dat aan? De werkvorm Parapluutje parasolletje zet je op weg.
De berg van Doornakkelspaan
In het dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Al gauw ontstaat uit deze berg zwerfafval een heuse afvalberg. Maar wanneer is afval eigenlijk zwerfafval? Ontdek het in deze les voor de tweede graad lager onderwijs.
Filmreconstructie
Werk je rond een bepaald thema in de klas? Pas dan eens de werkvorm Filmreconstructie toe om het thema op een andere manier te bekijken. Zo leren je leerlingen fantaseren en nadenken over het belang van een detail in relatie tot het geheel - en omgekeerd. En ontdekken ze dat alles relatief is.