Ga verder naar de inhoud

Actua - Parapluutje parasolletje - Wereldwaterdag

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Burgerschap, Duurzame ontwikkeling, Water en meer...

Met deze werkvorm onderzoeken kinderen oorzaken en gevolgen en wisselen ze daarover uit. Dat helpt hen om de complexe realiteit en complexe vraagstukken beter te begrijpen.

We passen de werkvorm toe op Wereldwaterdag. Zo zie je stap voor stap hoe je met kinderen kan systeemdenken over een thema en hen anders kan laten kijken naar en denken over de actualiteit.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval droogte en overstromingen.
  • De leerlingen ervaren dat een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval droogte en overstromingen, meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Actua - Parapluutje parasolletje - Wereldwaterdag gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

In de stemming voor verkiezingen

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Wat als je stem niet telt? Hoe belangrijk is inspraak? Je leerlingen onderzoeken in welke mate democratische waarden hier en in andere landen al dan niet worden gerespecteerd. En ze ontdekken hoe ze zelf staan tegenover verkiezingen.

Actua: striphelden in actie

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Om op ideeën te komen, moet je soms het gebaande pad verlaten. Striphelden kunnen helpen om nieuwe denkpistes te verkennen, zoals in deze werkvorm Striphelden in actie uit onze Methode Creatief Denken. Wie weet hoe ze met hun eigen karakters en kenmerken een oplossing voor een probleem bedenken? De striphelden inspireren leerlingen om nog meer haalbare ideeën te verzamelen.

Werelddomino

Lager
Lerarenopleiding
Les

Laat je leerlingen uit de derde graad kennismaken met de SDG's. Ga aan de slag met de Werelddomino, speel een spelletje emotionele twister en ontdek samen hoe de SDG's een positieve impact kunnen hebben op problemen wereldwijd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief