Ga verder naar de inhoud

Actua - Parapluutje parasolletje - #iktrekhetmijaan

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Burgerschap, Klimaat, SDG's en meer...

Met deze werkvorm onderzoeken kinderen oorzaken en gevolgen en wisselen ze daarover uit. Dat helpt hen om de complexe realiteit en complexe vraagstukken beter te begrijpen.

We passen dit sjabloon toe op een actueel thema. Zo zie je stap voor stap hoe je met kinderen kan systeemdenken over een thema en hen anders kan laten kijken naar en denken over de actualiteit.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval hittestress.
  • De leerlingen ervaren dat een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval hittestress, meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua - Parapluutje parasolletje - #iktrekhetmijaan gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Burgemeester van de wereld

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat als je de burgemeester van de wereld was? Wat zouden je leerlingen van de tweede graad dan doen om al het kwaad en onrecht de wereld uit te helpen? Ga met je leerlingen aan de slag met de SDG's en bedenk wereldwensen voor een betere wereld.

Afval anders bekeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les voor de eerste en tweede graad lager onderwijs ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Welke soorten afval bestaan er en hoe komt het dat het zich zo opstapelt? De leerlingen bedenken op basis van uitdagende vragen creatieve ideeën om afval te verminderen en wie weet, zelfs te vermijden.

Genoeg verspild!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid? Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten! Met interessante weetjes prikkelt deze les leerlingen van de 2de en 3de graad rond het thema voedselverspilling. De leerlingen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken creatieve oplossingen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.