Ga verder naar de inhoud

Thema's

Onderwijsniveaus

Types aanbod

Vaardigheden

Leerdomeinen

152 resultaten gevonden

Actua: Joepie! Verdorie! Wegwerplastic

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wat als wegwerpplastic verboden wordt? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Maak gebruik van de werkvorm Joepie! Verdorie! en laat je leerlingen verschillende perspectieven innemen om de situatie te onderzoeken.

Actua: Siamese rups - Zwerfvuil

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In het (fictieve) dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Maar wat zijn daarvan de gevolgen? Pas samen met je leerlingen de werkvorm Siamese rups toe en breng de gevolgen van de situatie in kaart.

Actua: Dobbel een voorbeeld - Filosoferen over sociale media

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Mag je altijd je mening vrij uiten op sociale media? Gebruik de werkvorm Dobbel een voorbeeld om je leerlingen te ondersteunen om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

De luchtschoonmaak

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Als er iets vuil is, dan maken we het terug schoon. Dat is zo klaar als een klontje. Maar wat doe je als de lucht vuil is? Dat vragen Gloob en Teo zich af. Door vragen te stellen aan “knuffelexperts” leren de kleuters meer over luchtvervuiling. Kunnen ze ook enkele oplossingen bedenken?

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vreemd! Op het strand ligt er meer dan enkel zand en schelpen. Hoort dat plastic daar wel thuis?! Je leerlingen maken kennis met plasticsoep en onderzoeken de mogelijke gevolgen ervan met behulp van een domino.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (2de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Hoe komt het toch dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken je leerlingen het echte verhaal van de plasticsoep. En stap voor stap brengen ze de gevolgen in kaart met behulp van een routekaart.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De dieren in zee eten graag gevarieerd, net zoals wij. Maar op het menu van de schildpad verschijnen wel heel vreemde gerechten zoals een plastic zak, een ballon …? De leerlingen maken kennis met plasticsoep en denken via een routekaart na over de gevolgen ervan.

Les 'Plasticdetectives' (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat is dat eigenlijk, plasticsoep? En hoe kunnen we die verkleinen? Je leerlingen gaan strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei soorten verpakkingen. Dat brengt hen op ideeën om verpakkingen te vermijden of te verminderen. Met behulp van knuffels of gekleurde hoeden geven ze feedback op elkaars ideeën.

Les 'Plasticdetectives' (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De politie heeft vastgesteld dat er te veel plastic afval in de zee terecht komt. Hoe komt dat? De leerlingen zetten hun speurneus op, onderzoeken ieder een plaats delict en verzamelen het plastic afval en bijhorende info. Samen komen ze tot goede ideeën om de plasticsoep weg te werken.

Dierenwelzijn in de klas

Alle niveau's
Les

Ga in de klas aan de slag rond dierenwelzijn met de lessen van Oog in oog van Dierenwelzijn Vlaanderen! De leerlingen worden zich bewust van het belang van dierenwelzijn en van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.

Schrijf een nieuw verhaal met afval

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Met 'Ik zie wat jij niet ziet' ontdekken leerlingen uit het secundair onderwijs dat je met afval ook nieuwe, positieve verhalen kan schrijven.

Veilig en duurzaam omgaan met batterijen

Lager
Secundair
Les

Denk samen met je leerlingen uit het lager of secundair onderwijs na over veilig en duurzaam gebruik van batterijen en over het belang van het sorteer- en recyclageproces.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.