Ga verder naar de inhoud

Actua - Dobbel een voorbeeld - filosoferen over sociale media

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Burgerschap

Met deze werkvorm ondersteun je leerlingen om hun mening te geven over een actueel onderwerp. Ze dobbelen een stelling, vormen een standpunt en onderbouwen dit met een voorbeeld of tegenvoorbeeld.

We passen de werkvorm toe op een gebeurtenis waarbij de vrijheid van meningsuiting in vraag werd gesteld. Tijdens zijn presidentschap van de Verenigde Staten kon Donald Trump tijdelijk niet meer gebruikmaken van sociale media om zijn mening te uiten. Denk samen met de leerlingen na over hoe vrij je meningsuiting is of kan zijn.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen geven (tegen)voorbeelden om hun standpunt over een actueel thema kracht bij te zetten.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua - Dobbel een voorbeeld - filosoferen over sociale media gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Afval, een schot in de roos!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les voor de tweede graad lager onderwijs ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Ze observeren verschillende stukken afval en onderzoeken hoe afval zich opstapelt. Daag je klas uit om criteria en ideeën te bedenken om afval te verminderen of vermijden.

Werelddomino

Lager
Lerarenopleiding
Les

Laat je leerlingen uit de derde graad kennismaken met de SDG's. Ga aan de slag met de Werelddomino, speel een spelletje emotionele twister en ontdek samen hoe de SDG's een positieve impact kunnen hebben op problemen wereldwijd.

Actua: Dobbel een voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Tijdens een klasgesprek vinden leerlingen het niet altijd makkelijk om hun eigen mening te uiten. Met de werkvorm Dobbel een voorbeeld help je hen op weg: ze dobbelen een stelling, vormen een standpunt en onderbouwen dit met een voorbeeld of tegenvoorbeeld.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief