Ga verder naar de inhoud

Kleerkastgriezels

Griezelen op Halloween

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat doen boze kledingstukken in het klaslokaal? Wat maakt hen droevig? De leerlingen van de eerste graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten wat er nodig is om een kledingstuk te maken. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ervaren dat één gebeurtenis meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.
  • De leerlingen ontdekken hoe het ‘leven’ van een kledingstuk er uitziet.
  • De leerlingen bedenken een griezelverhaal aan de hand van een voorwerp en afbeeldingen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Kennis opbouwen
  • Reflecteren
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Kleerkastgriezels gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Druppeleffect

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Aan de hand van een gebeurtenis uit de actualiteit fantaseren leerlingen over gevolgen en krijgen ze inzicht in een oorzaken-gevolgen ketting die niet-rechtlijnig is.

Actua: Verdwijn!

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wil je een actueel thema bespreekbaar maken in de klas? Met deze werkvorm leren leerlingen om een complex thema te ontrafelen en het zo beter te begrijpen. Je leerlingen gaan nadenken over de verschillende subthema's van het thema en over de rol die elk deel in het geheel speelt.

S.O.S Bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen creatieve ideeën om de bomen te helpen in deze les voor de eerste en tweede graad rond de Week van het Bos.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.