Ga verder naar de inhoud

Kleerkastgriezels

Griezelen op Halloween

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat doen boze kledingstukken in het klaslokaal? Wat maakt hen droevig? De leerlingen van de eerste graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten wat er nodig is om een kledingstuk te maken. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ervaren dat één gebeurtenis meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.
  • De leerlingen ontdekken hoe het ‘leven’ van een kledingstuk er uitziet.
  • De leerlingen bedenken een griezelverhaal aan de hand van een voorwerp en afbeeldingen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Kennis opbouwen
  • Reflecteren
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Kleerkastgriezels gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Kleerkastgriezels (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Actua – 3 x P = Duurzaam

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Met deze werkvorm systeemdenken onderzoeken de leerlingen de duurzaamheid van een actie, idee of object aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Prosperity.

Actua: Interessantste vraag

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Blijven je leerlingen soms vasthaken aan hun eigen mening als jullie over een actueel thema praten? Ga aan de slag met deze werkvorm en ondersteun je leerlingen om zinvolle vragen te stellen en hun blik te verruimen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief