Ga verder naar de inhoud

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (2de graad)

Les 1: oorzaken en gevolgen van de plasticsoep onderzoeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

De dieren in zee eten graag gevarieerd, net zoals wij. Op het menu van de schildpad verschijnen wel heel vreemde gerechten zoals een plastic zak, een ballon …? Hoe komt het trouwens dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken de leerlingen het echte verhaal van de plastic soep. Dan denken ze stap voor stap verder na over de gevolgen van de plasticsoep. Dan doen ze met behulp van een routekaart.

PS Wil je hierna aan de slag met de vervolgles? Zoek dan naar 'Plasticdetectives'.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen willen meer weten over het probleem van de plasticsoep.
  • De leerlingen leggen het verband tussen plastic afval en plasticsoep.
  • De leerlingen onderzoeken de oorzaken en gevolgen van de plasticsoep.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (2de graad) gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Zonder bezwaar

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

In een democratische stemming beslist de meerderheid. Maar wat met de stem van de minderheid? In deze werkvorm ontdekken je leerlingen hoe ze samen tot een gedragen besluit of keuze komen mét oog voor de positie van de minderheid.

Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Les

Duik samen met je leerlingen van de 1ste graad de wereld van de waterfotografie in. Langzaam maar zeker ontvouwt er zich een mozaïek aan beelden van hoe mensen elders in de wereld water gebruiken. Zo ontdekken de leerlingen gelijkenissen en verschillen wereldwijd. En kijken ze met een frisse blik naar water.

Actua - Standpuntentuin

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In de klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. Met de werkvorm Standpuntentuin verken je met je leerlingen op speelse en actieve wijze eerst de eigen en vervolgens elkaars standpunten. Zo verruimen ze hun blik op een onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief