Ga verder naar de inhoud

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad)

Les 1: oorzaken en gevolgen van de plasticsoep onderzoeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

De kinderen ontdekken dat er meer dan enkel zand en schelpen op het strand liggen. Hoort dit plastic hier wel thuis? Hoe komt het dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken ze het echte verhaal van de plastic soep. Vervolgens denken ze verder na over de gevolgen van de plasticsoep met behulp van een domino.

PS Wil je hierna aan de slag met de vervolgles? Zoek dan naar 'Plasticdetectives'.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen leggen het verband tussen plastic afval en plasticsoep.
  • De leerlingen onderzoeken de oorzaken en gevolgen van de plasticsoep.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad) gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Te koud om te spelen

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Ga op zoek naar de beste, leukste, warmste manier om de kou uit je lijf te verdrijven en zorg er zo voor dat die verwarming een graad of twee lager kan. Goed voor je lichaam en goed voor de natuur. Tijdens deze klasactiviteit stimuleren we kinderen om na te denken over manieren om het warm te krijgen. Dat kan op heel veel manieren, zonder dat er elektriciteit, gas of mazout nodig is.

Van afvalberg tot afvaldal

Lager
Lerarenopleiding
Les

Plots ligt er een berg afval in de klas! Tijdens deze les voor de derde graad lager onderwijs bedenken de leerlingen welke eigenschappen gerecycleerd afval heeft. Hoe kunnen ze afval verminderen of zelfs vermijden?

Actua - Standpuntentuin - filosoferen over de natuur

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Verken met je leerlingen hun eigen en elkaars standpunten over de relatie tussen mens en natuur. Zo verruimen ze hun blik op het onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek. Deze werkvorm is geïnspireerd op Changemakers (campagne van 11.11.11 van 2019).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.