Ga verder naar de inhoud

Geen vuiltje aan de lucht

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur

Ugh, ugh, ugh! We zien het misschien niet, maar toch hangt er zo veel vuil in de lucht dat we er ziek van worden. In deze les onderzoeken leerlingen van de eerste graad of iets enkel vuil is als je het kan zien. Ze stellen hun eigen waarnemingen in vraag. De brug wordt gemaakt naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is. Stof tot nadenken of beter om te filosoferen!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken wanneer iets vuil is.
  • De leerlingen ervaren dat je een groter probleem beter samen oplost.
  • De leerlingen staan stil bij het probleem van vuile lucht.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Filosoferen
  • Kritisch denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
WT 1.26 - De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Geen vuiltje aan de lucht gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Changemakers

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wie of wat kan verandering teweegbrengen in een groep, in een organisatie, in een samenleving? En hoe gebeurt dat dan? Filosofeer samen met je leerlingen over deze kwestie via de werkvorm Argumentenweb en voed het gesprek met een kleurrijk web van argumenten.

Vuileluchtvangers

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vaak hoor je onheilspellende berichten over ‘fijn stof’ en hoe dit onze gezondheid beïnvloedt. In deze les nemen de leerlingen van de 2de en 3de graad deze kwestie onder de loep. Letterlijk dan, want je maakt samen vuileluchtvangertjes. In een heus Uitvinderslabo bedenken ze oplossingen voor het probleem.

Kinderrechten op de keper

Lager
Lerarenopleiding
Les

De bel van de speeltijd leidt voor een keer niet tot vrolijk gejoel. Hebben kinderen dan geen recht op spel? Onderzoek samen met je leerlingen van de eerste of tweede graad welke kinderrechten er bestaan. Hoe voelen ze zich bij het schenden van bepaalde kinderrechten? Ontdek in een memoryspel welke rechten voor kinderen wereldwijd belangrijk zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.