Ga verder naar de inhoud

Kleuter en lager

Week van het water (22 - 31 maart)

Hoe worden T-shirts gemaakt? Welk zeemonster ontmoeten Gloob en Teo? En waar komen oorstokpaardjes vandaan? Je ontdekt het in onze lessen en verhalen over het thema 'water'.

Maand van de Filosofie (april)

In een tijdperk van beeld en haast zet filosoferen de klok stil. Samen met kinderen kan je van gedachten wisselen en elkaar inspireren, zodat ze ervaren wat voor hen telt en welke betekenis de dingen rondom hen hebben. Wil je samen filosoferen over actuele thema's? Test deze werkvormen uit in de klas.

Dag van de Aarde (22 april)

Tijdens de Dag van de Aarde denken we na over de invloed van ons koopgedrag op de gezondheid van Moeder Aarde. Zet je leerlingen aan het denken met onze lessen en wie weet prikkel je hen wel om bewuster te consumeren of 'consuminderen'.

Mei Plasticvrij

Minder plastic op school, minder plastic op straat? Yes, we can! Ga aan de slag met onze lessen en bedenk samen met je leerlingen ideeën om de strijd aan te gaan met de plastic afvalberg.

Week van de bij (26 mei - 2 juni)

Het zoemt van de bedrijvigheid tijdens de Week van de Bij! Ben jij nog op zoek naar bij-zondere activiteiten voor in de kleuterklas of lagere school? Laat je inspireren door onze lesmaterialen!

Verkiezingen

Op 9 juni 2024 trekken we naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Wil je het momentum aangrijpen om te praten over democratie en wat je stem waard is? Ga aan de slag met het lesmateriaal van 't Is aan u, waaraan ook Djapo meewerkte.

Secundair

Dag van de Aarde (22 april)

Prikkel je leerlingen om een nieuw verhaal te schrijven met afval. Of ontdek samen waarom je kapotte smartphones beter kan herstellen dan vervangen. Ideeën genoeg om de Dag van de Aarde eer aan te doen!

Maand van de Filosofie (april)

Hoe leer je je leerlingen dat het belangrijk kan zijn om hun initieel standpunt over een thema te durven loslaten? Met deze werkvorm verkennen ze nieuwe denkpistes en ontdekken ze dat meningen kunnen evolueren doorheen de tijd.

Mei Plasticvrij

Duik met je leerlingen in de wereld van de plasticsoep en de prikkel hen om zelf oplossingen te bedenken.

Verkiezingen

De stemplicht voor 16- en 17-jarigen tijdens de Europese verkiezingen, de politieke aandacht voor het onderwijs (en dus ook kinderen en jongeren) ... Redenen zat om in de klas in gesprek te gaan over democratie en wat je stem waard is! Djapo verzamelde enkele lesideeën van 't Is aan u, de verkiezingscampagne van de Ambrassade waaraan ook Djapo meewerkt.

Gepubliceerd op 14 maart 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Pleegzorg in de klas

Interview
23 april 2024

In augustus ’23 lanceerde Pleegzorg de campagne ‘Pleegzorg in de klas’. Het lessenpakket, ontwikkeld door Djapo, laat leerlingen lager onderwijs kennismaken met de verschillende facetten van pleegzorg. “Zo maken we pleegzorg niet alleen bekender. Kinderen leren ook met een brede en genuanceerde bril kijken naar het concept ‘gezin’”, vertelt Jan Brocatus, die het project vanuit Pleegzorg mee op touw zette.

Djapo wint publieksprijs 'Helden van de Democratie'

Nieuws
22 april 2024

Dit voorjaar ging Knack samen met Hannah Arendt Instituut, De Ambrassade, Socius en De Federatie op zoek naar organisaties die de democratie versterken. Tijdens het 'Facts to Act'-festival werden de winnaars bekend gemaakt: Beste Burger (Zuidpoort) won de juryprijs en Djapo won de publieksprijs! *trots*

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.