Ga verder naar de inhoud

Lessen voor 'Dag van de Aarde'

Tips
14 januari 2024

Tijdens Dag van de Aarde staan we stil bij de impact van ons koopgedrag op de gezondheid van de aarde. Moet elk cadeau nieuw en hip zijn? Moeten we alles wat stuk is, meteen in de vuilbak gooien? En wat gebeurt er met ons afval? Sta samen met je leerlingen kleuter-, lager of secundair onderwijs stil bij deze vragen en wie weet inspireer je elkaar om wat vaker te consuminderen.

Kleuter

Zorgen voor de aarde

Kan je afval onderzoeken zonder je ogen te gebruiken? Gloob en Teo laten je kleuters luisteren, voelen en ruiken en helpen hen om afval een tweede leven te geven.

Prentenboek 'Feest in het bos'

Teo is jarig! Hij droomt van de prachtigste pakjes en de hipste cadeaus. Maar zijn grote vriend Gloob heeft een ander idee. Het wordt een bijzonder verjaardagsfeest, alle dieren in het bos werken eraan mee.

Lager

Lessen rond afval

Zet samen met je leerlingen je afvalspeurneus op en onderzoek waar ons afval terecht komt en hoe je zélf een steentje kan bijdragen om van die afvalberg een afvaldal te maken.

Sí aan Yasuní, ja voor de natuur

In de zomer van 2023 stemden de Ecuadoranen massaal tegen het ontginnen van aardolie in het Amazonewoud … en ze wonnen deze historische zaak! Onderzoek samen met je leerlingen hoe de bevolking haar stem liet horen en wat dit teweeg bracht.

© 11.11.11

Secundair

Kapot Goed!

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel elektr(on)ische apparaten onnodig op de vuilnisbelt belanden? Het is tijd om bewustzijn te creëren en verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgang met deze kostbare apparaten. Ga aan de slag met het materiaal dat Djapo samen met Sharepair ontwikkelde!

Duurzaam gebruik van batterijen

Met het lessenpakket dat we voor Bebat ontwikkelden denk je samen met je leerlingen na over veilig en duurzaam gebruik van batterijen en over het belang van het sorteer- en recyclageproces.

Schrijf een nieuw verhaal met afval

Met de lessen 'Ik zie wat jij niet ziet' van Fost Plus ontdekken leerlingen uit het secundair onderwijs dat je met afval ook positieve verhalen kan schrijven. De lessen zetten aan tot actiegericht denken, vergroten de betrokkenheid en wakkeren het creatief en kritisch denkvermogen van leerlingen aan.

Voor alle niveaus

Kostbare kost

Hoe meet je het voedselverlies op school? Kan de refterindeling zorgen voor minder voedselverspilling? Wat vang je aan met kliekjes? Zoek het uit met Kostbare Kost van MOS!

Gepubliceerd op 14 januari 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Ja, jongeren zijn klaar voor de verkiezingen”

Bruispunt
14 mei 2024

Op 9 juni gaan meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren voor een eerste keer stemmen. Hoe kijken die jongeren – die soms nog op de schoolbanken zitten – naar die verkiezingen? We spraken met Julien De Wit en Hermelinde Hooft, respectievelijk auteur van Ge(e)neratie en projectcoördinator verkiezingen bij De Ambrassade.

Aan de slag met afval in de kindergemeenteraad

In de praktijk
30 april 2024

Een kindergemeenteraad die zelf het heft in handen neemt om in je stad of gemeente een positief verhaal te schrijven met afval? Laat je inspireren door het educatief aanbod ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.