Ga verder naar de inhoud

Kapot Goed! Lesmateriaal voor het secundair onderwijs

Over het herstel van elektr(on)ische apparaten

Secundair
Les

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel elektr(on)ische apparaten onnodig op de vuilnisbelt belanden? Het is tijd om bewustzijn te creëren en verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgang met deze kostbare apparaten. Ontdek Kapot Goed! een lespakket in samenwerking met het Europees project Sharepair dat speciaal ontworpen is om kinderen en jongeren te inspireren en te sensibiliseren rond het herstel van elektr(on)ische apparaten.

Eindtermen

Secundair

Waaruit bestaat het lessenpakket?

In het lessenpakket zit zowel algemene achtergrondinformatie als concrete lessen die leerlingen kritisch en probleemoplossend doen denken. Je werkt bovendien aan concrete onderzoeks- en actiecompetenties. Zo ga je met je leerlingen in dialoog rond circulaire economie en herstel van elektrische en elektronische apparaten.

Weet je niet goed waar je het lespakket kan inzetten? Het sluit naadloos aan bij andere initiatieven op school, zoals inzamelacties voor gsm's en andere elektronische apparaten, projecten rond afvalbeheer, de organisatie van een Repair Café op school en andere lessen en activiteiten gericht op duurzaamheid, consuminderen en circulaire economie.

"Oude smartphones herstellen in plaats van weggooien? Dat vind ik een goed idee, want het milieu is belangrijk. En het kost minder geld om een oude smartphone te herstellen dan een nieuwe te kopen.”

Leerling Don Bosco Heverlee tijdens de proeflessen van Kapot goed!

Leg je liever je eigen puzzel?

Wil je liever aan de slag met de aparte lessen en activiteiten? Je kan ze hier één-voor-één downloaden.

Achtergrondinformatie: dit inhoudelijk en didactisch achtergronddossier helpt je op weg om als leerkracht met de lessen aan de slag te gaan en vertrouwd te geraken met de basisprincipes rond het herstel van elektrische en elektronische apparaten aan de hand van de vragen wat, waarom en hoe.

Module 1 - Prikkelen en bewustzijn:
Tijdens deze les worden de leerlingen geprikkeld rond ontwerpkeuzes van elektrische en elektronische apparaten en verkennen ze het model van de circulaire economie en de R-strategieën. Ze verkennen waarom elektrische en elektronische apparaten herstellen belangrijk is.

Module 2 - Perspectieven, standpunten en gevoelens:
Tijdens deze les verkennen de leerlingen eigen en andere standpunten, perspectieven en gevoelens m.b.t. de productie, de consumptie en het herstel van elektrische en elektronische apparaten en verkennen ze de impact van hun eigen keuzes.

Module 3 - Onderzoekscompetenties:
Tijdens deze les onderzoeken de leerlingen herstelmogelijkheden, levensduur, consumptie, … van elektrische en elektronische apparaten aan de hand van een zelfgekozen onderzoeksvraag.

Module 4 - Dieperliggende oorzaken en hefboompunten:
Tijdens deze les verwerken de leerlingen de resultaten van hun eigen of een aangereikt populairwetenschappelijk onderzoek door dieperliggende oorzaken bloot te leggen en na te denken over waar zij zelf iets aan kunnen en willen doen.

Module 5 - Mogelijke acties:
Tijdens deze les verkennen de leerlingen hun motivatie om zelf acties te ondernemen m.b.t. de productie, de consumptie en het herstel van elektrische en elektronische apparaten. Aan de hand van voorbeelden en zelfgekozen criteria bedenken ze ideeën en mogelijkheden om zelf acties te ondernemen en engageren ze zich om zelf een actie uit te werken en uit te voeren.

Wist je dat ....

De lessen van Kapot Goed zowel voor België als Nederland en voor lager en secundair onderwijs ontwikkeld zijn én beschikbaar zijn in 2 extra talen: Frans en Engels. 

Meer methodieken zoals deze

Bestel nu PUNT#5: secundair onderwijs

Secundair
Lerarenopleiding
Klasmateriaal

Interviews, werkvormen en lesmaterialen rond wereldburgerschapseducatie en EDO.

Cassé ? Réparé ! Deuxième et troisième degrés de l'enseignement supérieur

Secundair
Les

Comment pouvez-vous conscientiser vos élèves sur l’importance de la réparation des appareils électriques et électroniques ? Pour le projet européen Sharepair Djapo a développé un nouveau dossier pédagogique 'Cassé? Réparé!' qui vise à sensibiliser et à responsabiliser les enfants et les adolescents quant à leur usage des appareils électriques et électroniques.

Kostbare Kost

Alle niveau's
Les

Hoe meet je het voedselverlies op school? Kan de refterindeling zorgen voor minder voedselverspilling? Wat vang je aan met kliekjes? Zoek het uit met Kostbare Kost, lesmateriaal ontwikkeld door MOS en Djapo!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik