Ga verder naar de inhoud

Waarom je denken zichtbaar maken?

Mensen zijn geboren denkers. We zoeken naar patronen en verklaringen, want die geven ons een veilig gevoel. Al van jongs af aan doen we dat. Reden te meer om al vanaf kleuterleeftijd aandacht te hebben voor de denkcultuur in de klas. Denken en leren gaan immers hand in hand.

Een klas vol denkers

Als er in de klas expliciet aandacht wordt besteed aan hun denkprocessen, worden leerlingen zich zelf bewust van hun denkstrategieën en tonen ze er meer interesse voor. Ze kweken een alertheid voor situaties waarin bepaalde denkstrategieën kunnen helpen en ze zijn bereid om te reflecteren over hun eigen denken. Ze ontwikkelen bovendien een positieve houding ten opzichte van denken en leren.

Kinderen en jongeren die bewust met hun denken bezig zijn, kunnen daarom gerichter creatief nadenken en oefenen op hun probleemoplossend denken. Daarbij kunnen leerkrachten die inzicht hebben in de denkprocessen van hun klas het leren beter ondersteunen.

Een denkcultuur in de klas ondersteunt kinderen en jongeren in het zelfsturend leren.

Meer over visuele denkinstrumenten?

In onze gids lees je wat visuele denkinstrumenten zijn en hoe je ze inzet in je klas.

Aan de slag met de visuele denkinstrumenten

Visueel denkinstrument 'In de roos'

Deze werkvorm stimuleert je om criteria te onderzoeken en je ideeën eraan af te toetsen. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

Visueel denkinstrument 'Routekaart'

Deze werkvorm stimuleert je om de gevolgen van een situatie, handeling, gebeurtenis of idee te onderzoeken en in kaart te brengen en op die manier zicht te krijgen op de complexiteit van een thema.

Visueel denkinstrument 'Radar'

Deze werkvorm stimuleert je om de verschillen en de gelijkenissen te onderzoeken tussen twee of drie voorwerpen of situaties.

Visueel denkinstrument 'Splitsvork'

Deze werkvorm stimuleert je om de delen en de gehelen van een bepaald onderwerp te onderzoeken. Je zoomt in en uit op de verschillende onderdelen en categorieën.

Visueel denkinstrument 'Sterrenbeeld'

Deze werkvorm stimuleert je om de voor- en nadelen van een situatie in kaart te brengen en helpt om ideeën te bedenken om met de situatie om te gaan.

Visueel denkinstrument 'Stappentrein'

Deze werkvorm stimuleert je om de chronologie van bepaalde handelingen of gebeurtenissen te onderzoeken.

Visueel denkinstrument 'Punt aan de lijn'

Deze werkvorm stimuleert je om te onderzoeken hoe een variabele zich mogelijk gedraagt in de loop van de tijd.

Graag een extra leidraad?

Je vindt hier twee hulpfiches die je kunnen ondersteunen bij bepaalde stappen.

Meer methodieken zoals deze

Bestel het methodeboek Systeemdenken

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Les

Geef je leerlingen meer grip op de wereld. Leer hen systeemdenken.

Dierenwelzijn in de klas

Alle niveau's
Les

Ga in de klas aan de slag rond dierenwelzijn met de lessen van Oog in oog van Dierenwelzijn Vlaanderen! De leerlingen worden zich bewust van het belang van dierenwelzijn en van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.

Pleegzorg in de klas

Lager
Les

Draag jij pleegzorg een warm hart toe? Of weet je nog niet zoveel over het thema en sta je te popelen om er samen met je leerlingen meer over te ontdekken? Djapo en Pleegzorg Vlaanderen sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een lespakket voor de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik