Ga verder naar de inhoud

Dobbel een voorbeeld

Met deze werkvorm ondersteun je leerlingen om hun mening te geven over een actueel onderwerp. Ze dobbelen een stelling, vormen een standpunt en onderbouwen dit met een voorbeeld of tegenvoorbeeld.

Akkoordkoord

Akkoordkoord is een werkvorm filosoferen waarbij leerlingen nieuwe denkpistes verkennen en hun mening durven veranderen.

Argumentenweb

Met de werkvorm Argumentenweb ondersteun je leerlingen om argumenten te geven om hun standpunt over een actueel onderwerp kracht bij te zetten.

Standpuntentuin

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. De werkvorm Standpuntentuin stimuleert leerlingen om op speelse en actieve wijze eerst eigen en vervolgens elkaars standpunten te verkennen.

Nog meer actualiteit in de klas?

Djapo heeft heel wat werkvormen waarmee je in de klas een actueel thema bespreekbaar maakt. 

Gepubliceerd op 15 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief