Ga verder naar de inhoud

Actua – Standpuntentuin

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. De werkvorm Standpuntentuin stimuleert leerlingen om op speelse en actieve wijze eerst eigen en vervolgens elkaars standpunten te verkennen. Andere standpunten verkennen, luisteren naar elkaars ideeën en argumenten, verruimt namelijk de blik van de leerlingen op een onderwerp. Dit is verrijkend voor het filosofisch gesprek.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vergelijken standpunten van elkaar.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Standpuntentuin gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Vraag maar raak

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Introduceer Gloob en Teo bij de jongste kleuters. Hoe kunnen je kleuters elkaar beter leren kennen? Ga aan de slag met deze les van Gloob en Teo en laat je kleuters ontdekken hoe ze met elkaar kennismaken door vragen te stellen.

Beeld ik het me in?

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Met ‘Beeld ik het me in?’ verkennen je leerlingen van het secundair onderwijs hoe mensen op de vlucht worden afgebeeld in de Vlaamse media. Samen onderzoeken jullie de wisselwerking tussen beeldvorming en ons wereldbeeld.

Sí aan Yasuní, ja voor de natuur

Lager
Les

In de zomer van 2023 stemden de Ecuadoranen massaal tegen het ontginnen van aardolie in het Amazonewoud … en ze wonnen deze historische zaak! Onderzoek samen met de leerlingen hoe de bevolking zijn stem liet horen en wat dit teweeg bracht. Laat je leerlingen van het tweede of derde leerjaar zelf ideeën bedenken om hun stem ook te laten horen over (klimaat)onrecht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief