Ga verder naar de inhoud

Actua – Standpuntentuin

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. De werkvorm Standpuntentuin stimuleert leerlingen om op speelse en actieve wijze eerst eigen en vervolgens elkaars standpunten te verkennen. Andere standpunten verkennen, luisteren naar elkaars ideeën en argumenten, verruimt namelijk de blik van de leerlingen op een onderwerp. Dit is verrijkend voor het filosofisch gesprek.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vergelijken standpunten van elkaar.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Standpuntentuin gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over plasticvervuiling

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Moet je het afval van een ander opruimen? En kan je leven zonder afval te maken? Bekijk samen met je leerlingen een reportage van Karrewiet en ga daarna over het topic filosoferen met de werkvorm Argumentenweb. Zo leren ze hun standpunt over het topic te onderbouwen met argumenten.

Les 'Plasticdetectives' (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat is dat eigenlijk, plasticsoep? En hoe kunnen we die verkleinen? Je leerlingen gaan strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei soorten verpakkingen. Dat brengt hen op ideeën om verpakkingen te vermijden of te verminderen. Met behulp van knuffels of gekleurde hoeden geven ze feedback op elkaars ideeën.

S.O.S Bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen creatieve ideeën om de bomen te helpen in deze les voor de eerste graad rond de Week van het Bos.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik