Ga verder naar de inhoud

8 lessen vol bosplezier voor de Week van het Bos

Tips
25 september 2023

In oktober, wanneer de lucht wat frisser wordt en de bladeren langzaam van de bomen dwarrelen, vieren we de pracht van onze bossen tijdens de Week van Het Bos! En jij kan samen met jouw klas meevieren met acht boeiende lessen, geschikt voor elke graad. Duik met ons in het mysterieuze rijk van de bossen en ontdek samen met je leerlingen hoe belangrijk onze bomen zijn.

Les 1: Dromen over bomen

Voor de jongste en oudste kleuters en het eerste leerjaar

Werken rond bossen en het klimaat kan al in de kleuterklas. Samen met de Universiteit Gent hebben we een educatief pakket ontwikkeld, inclusief een betoverend luisterverhaal. Ontdek samen hoe bossen invloed hebben op het microklimaat en waarom hun impact essentieel is voor mens, dier en plant.

Les 2: Over zuivere lucht en bomen

Voor de jongste en oudste kleuters

Breng de natuur de klas in en leer met de kleuters over het belang van bomen voor een zuivere en gezonde lucht. Met Gloob & Teo's verhaal: 'Last van vuile luchtjes'. Samen gaan we op avontuur!

Les 3: S.O.S Bos

Voor de eerste graad lager onderwijs

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen met je leerlingen creatieve ideeën om de bomen te helpen!

Les 4: Superboom

Voor de eerste graad lager onderwijs

Waarom zijn superbomen nodig voor mens, dier en natuur? Maak samen met je leerlingen van de eerste graad een sprong naar de toekomst en denk na over een leven zonder en met bomen. Een ideale introductie voor de Week van het Bos!

Les 5: Winkelen in het bos?

Voor de tweede graad lager onderwijs

Wat als je kon winkelen in het bos? Of als alle bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? En wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? In deze les ontdekken kinderen dat het bos niet enkel uit bomen bestaat én onderzoeken ze waarom al die boselementen belangrijk zijn voor onze natuur.

Les 6: Klimaatpraat

Voor de tweede graad lager onderwijs

Niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde, ook exotische soorten in het regenwoud. Werp samen een blik op de klimaatplaat en ontdek wat er in het verre regenwoud gebeurt.

Les 7: Door de bomen het pretpark zien

Voor de derde graad lager onderwijs

Lees met je leerlingen het verhaal over een bos waar Mo de eekhoorn en Jaak de boswachter héél graag wonen. Tot er een man komt, een man met een plan ...

Les 8: Waardevol woud

Voor de derde graad lager onderwijs

Ervaar tijdens een bosketting het bos met al je zintuigen. Werd jij al eens berispt in het bos? In deze les zet je zelf je strengste blik op en bestudeer je de klimaatplaat: zou jij mensen in en rond het regenwoud ook berispen? Of moet je je lenzen toch wat bijstellen: waarden zijn niet overal en voor iedereen waardevol!

Bingo

Speel de bosbingo.

Gepubliceerd op 25 september 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief