Ga verder naar de inhoud

8 lessen vol bosplezier voor de Week van het Bos

Tips
25 september 2023

In oktober, wanneer de lucht wat frisser wordt en de bladeren langzaam van de bomen dwarrelen, vieren we de pracht van onze bossen tijdens de Week van Het Bos! En jij kan samen met jouw klas meevieren met acht boeiende lessen, geschikt voor elke graad. Duik met ons in het mysterieuze rijk van de bossen en ontdek samen met je leerlingen hoe belangrijk onze bomen zijn.

Les 1: Dromen over bomen

Voor de jongste en oudste kleuters en het eerste leerjaar

Werken rond bossen en het klimaat kan al in de kleuterklas. Samen met de Universiteit Gent hebben we een educatief pakket ontwikkeld, inclusief een betoverend luisterverhaal. Ontdek samen hoe bossen invloed hebben op het microklimaat en waarom hun impact essentieel is voor mens, dier en plant.

Les 2: Over zuivere lucht en bomen

Voor de jongste en oudste kleuters

Breng de natuur de klas in en leer met de kleuters over het belang van bomen voor een zuivere en gezonde lucht. Met Gloob & Teo's verhaal: 'Last van vuile luchtjes'. Samen gaan we op avontuur!

Les 3: S.O.S Bos

Voor de eerste graad lager onderwijs

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen met je leerlingen creatieve ideeën om de bomen te helpen!

Les 4: Superboom

Voor de eerste graad lager onderwijs

Waarom zijn superbomen nodig voor mens, dier en natuur? Maak samen met je leerlingen van de eerste graad een sprong naar de toekomst en denk na over een leven zonder en met bomen. Een ideale introductie voor de Week van het Bos!

Les 5: Winkelen in het bos?

Voor de tweede graad lager onderwijs

Wat als je kon winkelen in het bos? Of als alle bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? En wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? In deze les ontdekken kinderen dat het bos niet enkel uit bomen bestaat én onderzoeken ze waarom al die boselementen belangrijk zijn voor onze natuur.

Les 6: Klimaatpraat

Voor de tweede graad lager onderwijs

Niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde, ook exotische soorten in het regenwoud. Werp samen een blik op de klimaatplaat en ontdek wat er in het verre regenwoud gebeurt.

Les 7: Door de bomen het pretpark zien

Voor de derde graad lager onderwijs

Lees met je leerlingen het verhaal over een bos waar Mo de eekhoorn en Jaak de boswachter héél graag wonen. Tot er een man komt, een man met een plan ...

Les 8: Waardevol woud

Voor de derde graad lager onderwijs

Ervaar tijdens een bosketting het bos met al je zintuigen. Werd jij al eens berispt in het bos? In deze les zet je zelf je strengste blik op en bestudeer je de klimaatplaat: zou jij mensen in en rond het regenwoud ook berispen? Of moet je je lenzen toch wat bijstellen: waarden zijn niet overal en voor iedereen waardevol!

Gepubliceerd op 25 september 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Schrijf je in voor LIFE

Nieuws
16 november 2023

Voor het Europese project LIFE zoekt Djapo 12 leerkrachten en schooldirectieleden die in 2024 even de pauzeknop willen indrukken. We komen regelmatig samen om ons te buigen over een vraag die de mens al eeuwen bezig houdt: wat maakt het leven écht de moeite waard? Lees meer.

Actualiteit in de klas: hoe peil je naar gevoelens en meningen?

Tips
25 oktober 2023

Het conflict tussen Israël en Hamas, de oorlog in Oekraïne … Wat doet zo’n nieuws met de jongeren in je klas? Hoe maak je hun gevoelens bespreekbaar? Hoe begeleid je het gesprek? En hoe maak je van je klas een omgeving waar leerlingen zich vrij kunnen uiten? Deze vijf werkvormen helpen je op weg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.