Ga verder naar de inhoud

Waardevol Woud

Voor de Week van het Bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Als je in het bos wandelt, zijn er soms regels waaraan je je moet houden, maar waarom is dat? De leerlingen van de tweede en derde graad staan stil bij de waarden die daarachter schuilen. Ze ontdekken dat er elders in de wereld regenwoud wordt gekapt. Ze kijken met een strenge blik naar de feiten en denken na over hoe je waardevol met een woud kan omgaan. Een ideale les voor de Week van het bos!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken dat zorg dragen voor bossen een positieve invloed heeft op ons klimaat.
  • De leerlingen ervaren dat volwassenen situaties creëren in het regenwoud in Indonesië die niet overeenstemmen met de waarden die ze doorgeven aan hun leerlingen.
  • De leerlingen kunnen kritisch omgaan met waarden door te onderzoeken onder welke omstandigheden ze (al dan niet) gelden.

Vaardigheden

  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit omgeving illustreren hoe mensen op positieve en negatieve wijze omgaan met milieu.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Waardevol Woud gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Winkelen in het bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat als je kon winkelen in het bos? Of wat als bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? Wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? Prikkel het denken van de leerlingen door stil te staan bij de voor- en nadelen van uitdagende situaties. Een ideale les voor de Week van het Bos.

Visueel denkinstrument 'Radar'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om de verschillen en de gelijkenissen te onderzoeken tussen twee of drie voorwerpen of situaties.

Geen vuiltje aan de lucht (graad 2 & 3)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Is de lucht die we inademen, wel proper? In deze les onderzoeken leerlingen met behulp van textiel of iets enkel vuil is als je het kan zien. We maken de brug naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is! Stof tot nadenken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief