Ga verder naar de inhoud

Dromen over bomen

Kleuters
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur, Klimaat, Duurzame ontwikkeling en meer...

Werken rond bossen en het klimaat kan al in de kleuterklas. Samen met de Universiteit Gent maakten we een educatief pakket mét een luisterverhaal voor de tweede en derde kleuterklas en het eerste leerjaar.

Met dit pakket werk je met kinderen rond het thema bossen en ontdek je samen hoe hun microklimaat (bijvoorbeeld de temperatuur) belangrijk is voor mensen, dieren en planten.

Op de website van FORMICA

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Creatief denken
  • Filosoferen
  • Kennis opbouwen
  • Systeemdenken

Eindtermen

Kleuters

Meer over 'Dromen over bomen'

De activiteiten kan je in de klas doen. Maar je kan met je klas ook écht naar het bos trekken – of naar een park of een grote tuin met bomen in. Zo koppelen de kinderen de inhoud van de activiteiten aan hun eigen ervaringen.

Dromen over bomen kwam tot stand vanuit het wetenschappelijk onderzoeksproject FORMICA van de Universiteit Gent (Labo Bos & Natuur), gefinancierd door de European Research Council (ERC). Binnen FORMICA wordt het klimaat in bossen onderzocht en het belang daarvan voor de planten en dieren die er leven, ook in de context van klimaatverandering. Djapo ontwikkelde het lesmateriaal.

Meer methodieken zoals deze

Bestel het methodeboek Filosoferen

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Les

Ontdek meer dan 10 lessen en 50 werkvormen om je leerlingen met een andere blik naar de wereld te leren kijken.

Prentenboek '(H)eerlijke bananentaart'

Kleuters
Lager
Lerarenopleiding
Verhaal (+ les)

Gloob wil een bananentaart maken. Maar op de bananenplantage ontmoet hij Maila, die erg zwaar moet werken. Durven zij en haar vrienden voor zichzelf op te komen?

Dierenwelzijn in de klas

Kleuters
Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Ga in de klas aan de slag rond dierenwelzijn met de lessen van Oog in oog van Dierenwelzijn Vlaanderen! De leerlingen worden zich bewust van het belang van dierenwelzijn en van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief