Ga verder naar de inhoud

Winkelen in het bos

Voor de Week van het Bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Het bos bestaat uit zoveel meer levende elementen dan enkel bomen. Ontdek samen waarom al die boselementen belangrijk zijn voor onze natuur. Wat als je kon winkelen in het bos? Of wat als bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? Wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? Prikkel het denken van de leerlingen door stil te staan bij de voor- en nadelen van uitdagende situaties

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat.
  • De leerlingen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos .
  • De leerlingen nemen verschillende perspectieven in, om voor- en nadelen in verschillende situaties in verband met het bos te verkennen.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu;

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Winkelen in het bos gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Een scene over kinderrechten

Lager
Lerarenopleiding
Les

Belgerinkel voor de speeltijd: dat roept bij kinderen op school steevast een lach op. Maar stel je voor dat er geen speeltijd is of geen tussendoortje? Dat roept vragen op en nog meer gevoelens. De kinderen van de tweede graad beelden hun emoties uit op een roetsjbaan en brengen vervolgens enkele kinderrechten in scene. Stof voor een rijk gesprek!

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vreemd! Op het strand ligt er meer dan enkel zand en schelpen. Hoort dat plastic daar wel thuis?! Je leerlingen maken kennis met plasticsoep en onderzoeken de mogelijke gevolgen ervan met behulp van een domino.

Actua: Parapluutje parasolletje - Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Overstromingen in Bangladesh. Droogte in Afrika. Waarom is er soms te veel en soms te weinig water? Breng de oorzaken en gevolgen in kaart met de werkvorm Parapluutje parasolletje.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.