Ga verder naar de inhoud

Thema's

Onderwijsniveaus

Types aanbod

Vaardigheden

Leerdomeinen

197 resultaten gevonden

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (2de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Hoe komt het toch dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken je leerlingen het echte verhaal van de plasticsoep. En stap voor stap brengen ze de gevolgen in kaart met behulp van een routekaart.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De dieren in zee eten graag gevarieerd, net zoals wij. Maar op het menu van de schildpad verschijnen wel heel vreemde gerechten zoals een plastic zak, een ballon …? De leerlingen maken kennis met plasticsoep en denken via een routekaart na over de gevolgen ervan.

Les 'Plasticdetectives' (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat is dat eigenlijk, plasticsoep? En hoe kunnen we die verkleinen? Je leerlingen gaan strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei soorten verpakkingen. Dat brengt hen op ideeën om verpakkingen te vermijden of te verminderen. Met behulp van knuffels of gekleurde hoeden geven ze feedback op elkaars ideeën.

Les 'Plasticdetectives' (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De politie heeft vastgesteld dat er te veel plastic afval in de zee terecht komt. Hoe komt dat? De leerlingen zetten hun speurneus op, onderzoeken ieder een plaats delict en verzamelen het plastic afval en bijhorende info. Samen komen ze tot goede ideeën om de plasticsoep weg te werken.

Dierenwelzijn in de klas

Alle niveau's
Les

Ga in de klas aan de slag rond dierenwelzijn met de lessen van Oog in oog van Dierenwelzijn Vlaanderen! De leerlingen worden zich bewust van het belang van dierenwelzijn en van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.

Schrijf een nieuw verhaal met afval

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Met 'Ik zie wat jij niet ziet' ontdekken leerlingen uit het secundair onderwijs dat je met afval ook nieuwe, positieve verhalen kan schrijven.

Veilig en duurzaam omgaan met batterijen

Lager
Secundair
Les

Denk samen met je leerlingen uit het lager of secundair onderwijs na over veilig en duurzaam gebruik van batterijen en over het belang van het sorteer- en recyclageproces.

Kinderrechtenwandeling Gent

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Een begeleider loodst je langs bekende en verrassende plekken in Gent en maakt de kinderrechten concreet en bespreekbaar voor de kinderen en jongeren uit jouw klas.

Actua: Argumentenweb

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Stel: je wil in de klas een gesprek op gang trekken over een actueel onderwerp. Hoe ondersteun je je leerlingen dan om hun standpunten kracht bij te zetten met sterke argumenten? De werkvorm Argumentenweb helpt jullie op weg.

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Is te veel water beter dan te weinig water? Is water sterker dan de mens? En wie is baas van het water? Start met je leerlingen een filosofisch gesprek op via de werkvorm Argumentenweb en ondersteun hen om hun standpunt over het onderwerp kracht bij te zetten met argumenten.

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over plasticvervuiling

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Moet je het afval van een ander opruimen? En kan je leven zonder afval te maken? Bekijk samen met je leerlingen een reportage van Karrewiet en ga daarna over het topic filosoferen met de werkvorm Argumentenweb. Zo leren ze hun standpunt over het topic te onderbouwen met argumenten.

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Changemakers

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wie of wat kan verandering teweegbrengen in een groep, in een organisatie, in een samenleving? En hoe gebeurt dat dan? Filosofeer samen met je leerlingen over deze kwestie via de werkvorm Argumentenweb en voed het gesprek met een kleurrijk web van argumenten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.