Ga verder naar de inhoud

Actualiteit als rijke leercontext

Lager
Lerarenopleiding
Vorming
Thema's: Afval, Burgerschap, Dierenwelzijn en meer...

De actualiteit reikt tal van maatschappelijke onderwerpen aan die dicht bij de leefwereld van leerlingen staan. Hoe kan je als (toekomstige) leerkracht met behulp van die onderwerpen relevante en boeiende lessen ontwerpen? En hoe stimuleer je daarbij onderzoek en dialoog in de klas? Tijdens deze vorming maak je kennis met verschillende werkvormen en methodieken die je helpen om de brug te slaan tussen de klas en de actualiteit én die aanzetten tot diepgaand leren.

Wat zijn de doelstellingen van deze vorming?

 • Je ervaart hoe de actualiteit een rijke leercontext biedt.
 • Je ontdekt hoe je aan de hand van vraagstelling leerlingen tot diepgaand leren kan brengen.
 • Je past werkvormen toe op diverse actuele onderwerpen.

Pedagogische studiedag

Gebruik je dit thema graag als rode draad voor je pedagogische studiedag? Fijn! We bekijken samen met jou hoe je de studiedag kan invullen en welke topics je aan bod kan laten komen.

Themadag

Organiseert jouw school een themadag voor je leerlingen rond klimaat, kinderrechten, participatie of SDG’s? We komen graag op school langs voor een workshop met je leerlingen.

Belangrijk: de workshop is in eerste instantie bedoeld als een demosessie voor de leerkracht. De begeleider toont live hoe je aan de slag kan met ons lesmateriaal en de werkvormen. Het is dus belangrijk dat je zelf aanwezig bent en actief deelneemt aan de sessie.

De theoretische blik

Waarom we geloven dat Educatie voor Duurzame Ontwikkeling bijdraagt aan kwaliteitsvol onderwijs? Dat lees je in ons theoretisch kader 'De school als oefenplaats'.

Waarom samenwerken met Djapo?

Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:

© Toast Confituur Studio
 • We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
 • We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
 • We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.

Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.

Meer info

Prijzen

 • Ik organiseer graag een vorming voor mijn team (max. 25 deelnemers).
  • € 450 voor leerkrachten en schoolteams
  • € 600 voor derden
 • Ik organiseer graag een traject voor mijn team.
  • Offerte op maat

De prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en (voor derden) exclusief btw. Meer info vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Interesse?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam

Meer vormingen zoals deze

Ondersteuning bachelorproef of stage

Lerarenopleiding
Begeleiding

Heb je voor jouw bachelorproef een onderwerp gekozen dat te maken heeft met Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en heb je nood aan feedback? Ben je zoekende hoe een maatschappelijk vraagstuk vorm kan krijgen in een klas? Ga in gesprek met een Djapo-medewerker.

Hoe filosoferen met leerlingen?

Alle niveau's
Vorming

Wil je kinderen en jongeren leren omgaan met maatschappelijke uitdagingen, dan focus je als (toekomstige) leerkracht best niet alleen op kennisdeling. In deze vorming ontdek je hoe je leerlingen tijdens een filosofisch gesprek vaardig maakt in kritisch en zelfstandig denken.

Klasgesprekken over controversiële thema's

Lerarenopleiding
Vorming

Genderkwesties, fast fashion, migratie, de klimaatwijziging … Tal van controversiële onderwerpen weken bij leerlingen uitgesproken meningen en emoties los. Hoe maken student-leerkrachten ze bespreekbaar met respect voor de diverse perspectieven? Ze ontdekken het tijdens deze vorming.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.