Zoeken in ons aanbod
Ontdek onze lessen, werkvormen, vormingen en begeleidingstrajecten voor leerkrachten en schoolteams.
Deplastify the planet
Afval anders bekeken
Tijdens deze les voor de eerste en tweede graad ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Welke soorten afval bestaan er en hoe komt het dat het zich zo opstapelt? De leerlingen bedenken op basis van uitdagende vragen creatieve ideeën om afval te verminderen en wie weet, zelfs te vermijden.
Vuile rook op straat (jongste kleuters)
Gloob en Teo moeten hoesten van de vuile rook van alle auto’s op straat. Daar willen ze iets aan doen. Ga met de jongste kleuters op onderzoek waarom we best met zijn allen strappen en roep iedereen op om hetzelfde te doen door een fiets leuk te versieren. Vul de straten met kleur, niet met vuile rook!
Van afvalberg tot afvaldal
Plots ligt er een berg afval in de klas! Tijdens deze les voor de derde graad lager onderwijs bedenken de leerlingen welke eigenschappen gerecycleerd afval heeft. Hoe kunnen ze afval verminderen of zelfs vermijden?
Warm warmer warmst
Een dagje een warme trui aantrekken en de verwarming een graadje lager zetten? Dat is een van de vele klimaatvriendelijke acties die we kunnen doen. Maar wat kan er nog meer? Laat de uitvinders in je leerlingen los en laat hen echt eens out-of-the-box denken.
Rechtvaardige rietsuiker
Vanuit haar luchtballon vertelt Adelina over haar vader, een suikerrietboer in Paraguay. In dit wervelend audioverhaal maken de leerlingen van de derde graad lager onderwijs kennis met eerlijke handel in suikerriet en het belang van samenwerken. Suikerrietboeren kennen heel wat uitdagingen: sommige waarden worden al eens met de voeten getreden. De leerlingen onderzoeken de betekenis van die waarden en filosoferen over ‘rechtvaardigheid’.
Vuile rook op straat (oudste kleuters)
Waarom zouden we 'strappen'? Gloob en Teo moeten hoesten van de vuile rook van alle auto’s op straat en daar willen ze iets aan doen. Ga met de oudste kleuters op onderzoek waarom we best met zijn allen strappen en roep iedereen op om hetzelfde te doen door streamers te maken voor hun fiets. Vul de straten met kleur, niet met vuile rook!
Een spin voor je ouders
Hoe kan je mama of papa in de bloemetjes zetten? Gloob en Teo hebben een prachtidee: een spin als cadeau! Ben je benieuwd hoe je iemand blij kan maken met een spin? Ontdek met je oudste kleuters de denkspin van Gloob en Teo.
My paper life - lesmap bij documentaire Vida Dena
Ontdek het meeslepende verhaal van een Syrische familie die de turbulentie van hun thuisland ontvlucht en in hartje Brussel terecht komt. In de documentaire 'My Paper Life' van Vida Dena krijg je een intieme inkijk in hun migratieverhaal. Breng het thema migratie tot leven in je klas met deze lesmap voor de tweede graad secundair onderwijs.
Sí aan Yasuní, ja voor de natuur
In de zomer van 2023 stemden de Ecuadoranen massaal tegen het ontginnen van aardolie in het Amazonewoud … en ze wonnen deze historische zaak! Onderzoek samen met de leerlingen hoe de bevolking zijn stem liet horen en wat dit teweeg bracht. Laat je leerlingen van het tweede of derde leerjaar zelf ideeën bedenken om hun stem ook te laten horen over (klimaat)onrecht.
Laat je stem horen!
De klimaatcrisis, waarvan de gevolgen nu wereldwijd voelbaar zijn, kan verlammend werken. In deze les ontdek je hoe de Ecuadorianen het heft in eigen handen namen en naar de stembus trokken: ze stemden tegen oliewinning in het Yasuní park. Laat je leerlingen reflecteren over stemkracht en bedenk samen verschillende manieren om als jongere je stem te laten horen over klimaatonrecht.
Te koud om te spelen
Ga op zoek naar de beste, leukste, warmste manier om de kou uit je lijf te verdrijven en zorg er zo voor dat die verwarming een graad of twee lager kan. Goed voor je lichaam en goed voor de natuur. Tijdens deze klasactiviteit stimuleren we kinderen om na te denken over manieren om het warm te krijgen. Dat kan op heel veel manieren, zonder dat er elektriciteit, gas of mazout nodig is.