Ga verder naar de inhoud

De kracht van digitaal

Hoe digitale tools je helpen om in de klas over maatschappelijke onderwerpen te praten

Lager
Secundair
Vorming
Begeleiding
Thema's: Afval, Burgerschap, Dierenwelzijn en meer...

Stel: je wil in de klas een gesprek op gang trekken over afval op school. Of je analyseert samen met je leerlingen een maatschappelijk complex thema zoals mensenrechten of klimaatverandering. Hoe zorg je er dan voor dat je effectief iedereen stimuleert om in dialoog te gaan over het thema?

Djapo verzamelde digitale tools (apps, websites, programma’s …) die je daarbij kunnen helpen. En we delen die graag met jou tijdens een vorming of traject.

Wat zijn de doelstellingen van deze begeleiding?

 • Je ontdekt werkvormen waarmee je je leerlingen helpt om hun denken zichtbaar te maken, zodat ze makkelijker hun gedachten uiten en met elkaar in gesprek gaan over bepaalde thema’s.
 • Je leert hoe je digitale tools kunt gebruiken bij het inzetten van de werkvormen. Op die manier kunnen al je leerlingen actief deelnemen, waardoor hun interesse en betrokkenheid groeien.
 • Je maakt kennis met de MOOC (Massive Open Online Courses) van Digital Destiny, waar je tal van digitale en analoge leermiddelen en achtergrondinfo vindt rond toekomstgerichte vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken en probleemoplossend denken.

“Sinds ik de werkvormen van de MOOC toepas, voelen mijn leerlingen zich meer betrokken.”

Marijke Van Roey
Leerkracht derde leerjaar Europese school van Mol

Wat kies ik: een vorming of traject?

Vorming

Ben je op zoek naar praktische tips en handvaten waarmee jijzelf of je team daarna zelfstandig aan de slag kunt? Boek dan een vorming (+/- 3 uur).

Traject

Zoek je een begeleider die de schoolcontext grondig leert kennen en een traject op maat uitstippelt? Iemand die niet alleen methodieken en kaders aanreikt, maar bij wie je ook regelmatig terecht kunt voor vragen en feedback? Dan is een traject iets voor jou. Extra voordeel: we komen op vraag ook live in de klas coachen, tijdens een co-teachingsmoment.

Pedagogische studiedag

Gebruik je 'De kracht van digitaal' graag als rode draad voor je pedagogische studiedag? Fijn! We bekijken samen met jou hoe je de studiedag kan invullen en welke topics je aan bod kan laten komen.

Themadag

Organiseert jouw school een themadag voor je leerlingen rond klimaat, kinderrechten, participatie of SDG’s? We komen graag op school langs voor een workshop met je leerlingen.

Belangrijk: de workshop is in eerste instantie bedoeld als een demosessie voor de leerkracht. De begeleider toont live hoe je aan de slag kan met ons lesmateriaal en de werkvormen. Het is dus belangrijk dat je zelf aanwezig bent en actief deelneemt aan de sessie.

De theoretische blik

Waarom we geloven dat Educatie voor Duurzame Ontwikkeling bijdraagt aan kwaliteitsvol onderwijs? Dat lees je in ons theoretisch kader 'De school als oefenplaats'.

© Toast Confituur Studio

Waarom samenwerken met Djapo?

Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:

 • We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
 • We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
 • We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.

Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.

Meer info

Prijzen

 • Ik organiseer graag een vorming voor mijn team (max. 25 deelnemers).
  • € 450 voor leerkrachten en schoolteams
  • € 600 voor derden
 • Ik organiseer graag een traject voor mijn team.
  • Offerte op maat

De prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en (voor derden) exclusief btw. Meer info vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Interesse?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam
Ik heb interesse in een: 

Meer vormingen zoals deze

Naar een actiegericht project

Alle niveau's
Vorming

Hoe onderzoek je samen met leerlingen een maatschappelijk vraagstuk? En hoe laat je hen daarbij ervaren dat ze zelf impact hebben op de wereld om hen heen? Tijdens deze vorming ontdek je hoe een actiegericht project je daarbij helpt.

Aan de slag met projectmatig werk

Lager
Secundair
Vorming

Projectmatig werken is niet alleen reuzeleuk, maar kan je ook tijd besparen. Graag advies over hoe je dat aanpakt? Boek een vorming of traject ‘Projectmatig werk’.

Samen school maken: leerlingenparticipatie

Lager
Secundair
Begeleiding

Op zoek naar begeleiding en inspiratie voor leerlingenraden en andere participatieve projecten? Boek een traject bij Djapo.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.