Ga verder naar de inhoud

Wat is een kinderrechtenschool?

Een Kinderrechtenschool (LO) of School for Rights (SO) is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten.

Hoe ondersteunt Djapo je daarbij?

Djapo biedt twee jaar begeleiding aan om op school een kinderrechtenklimaat te creëren. Die begeleiding gebeurt op maat: we zoeken een aanpak die het best aansluit bij de eigenheid van de school.

Je behaalt het label van Kinderrechtenschool als:

  • je twee jaar lang werkt aan een kinderrechtenklimaat
  • we minstens vier contactmomenten (+/- 3 uur) per schooljaar organiseren
  • je een representatief kernteam samenstelt met directieleden en leerkrachten van verschillende graden (en afdelingen)
  • je minstens 1 pedagogische studiedag rond kinderrechten organiseert

"Voor de start van het traject was ik bang dat ik mijn manier van lesgeven zou moeten opgeven. Maar die angst bleek ongegrond: de begeleiding was net heel praktisch en kindgericht."

Zoé Verdcourt
Kleuterjuf Go! Basisschool De Cocon

Waarom samenwerken met Djapo?

Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:

  • We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
  • We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
  • We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.

Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.

Meer info

Prijs?

€ 1.800 voor 8 sessies (verspreid over 2 schooljaren)

De prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en (voor derden) exclusief btw. Meer info vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Interesse?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam

Meer vormingen zoals deze

Aan de slag met een project

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Vorming

Ben je op zoek naar handvaten om een project vorm te geven waarbij je leerlingen zelf aan de slag gaan? Een project waarbij ze op onderzoek gaan en ideeën bedenken om iets teweeg te brengen. Tijdens deze vorming verkennen we een kapstok en werkvormen om van een project een betekenisvol geheel te maken.

Jouw EDO-coach in de klas

Alle niveau's
Begeleiding

Kijk je ernaar uit om onze methodieken en materialen uit te testen, maar zou je daarbij graag wat persoonlijke begeleiding willen? Boek een coaching en sta steviger in je EDO-schoenen!

Verschillende vakken combineren? Goed idee!

Lager
Vorming

Hoe boetseer je verschillende vakken tot één betekenisvol geheel? En hoe kunnen maatschappelijke onderwerpen er deel van uitmaken? Je leert het tijdens een vorming of traject ‘Verschillende vakken combineren’.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief