Ga verder naar de inhoud

Digital Destiny

Sinds april 2023 vinden leerkrachten uit het basisonderwijs op https://digitaldestiny.eu tal van digitale en analoge leermiddelen rond toekomstgerichte vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken en probleemoplossend denken. Met behulp van het gratis online trainingsmateriaal kunnen ze hun eigen blended leeromgeving vormgeven. Op die manier wil Europa leerkrachten ondersteunen om Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) op een geïntegreerde manier aan bod te brengen in hun lessen.

Pedagogische aanpak voor duurzaam onderwijs

De blended leermiddelen zijn het eindresultaat zijn van het Erasmus+ project Digital Destiny, waaraan ook Djapo meewerkte. Samen met partners uit België, Griekenland, IJsland en Roemenië ontwikkelden we een kwalitatieve pedagogische aanpak voor duurzaam onderwijs. We werkten een didactisch kader uit, vertaalden dat naar een mix van analoge en digitale leermiddelen en gingen op zoek naar pilootscholen om die leermiddelen uit te testen.

Eén van de leerkrachten van het pilootproject is Marijke Van Roey, leerkracht van het 3de leerjaar in de Europese school van Mol.

“Ik leerde Digital Destiny kennen via Djapo en ik was meteen geïnteresseerd! Enerzijds omdat duurzaam leven en duurzaam onderwijs me nauw aan het hart liggen. Maar ook omdat ik de mogelijkheden van digitale tools in het onderwijs nog te weinig ken. Met Digital Destiny kreeg ik de kans om die wereld te ontdekken onder begeleiding van experts.”

Wekelijkse coaching houdt de vinger aan de pols

Verschillende scholen uit België, Griekenland, Roemenië en IJsland startten in september 2022 met het pilootproject. De leerkrachten zaten twee avonden per week, vier weken lang, aan het scherm gekluisterd voor online sessies over digitale tools, didactische werkvormen voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en digital storytelling.

“Ik wist snel dat ik heel wat werkvormen en inzichten zou kunnen integreren in mijn lessen.”

Marijke Van Roey
Leerkracht 3de leerjaar Europese school van Mol

“Die eerste weken waren best pittig”, vertelt Marijke. “Ik was nog maar pas gestart met een nieuwe klas en moest tegelijkertijd veel nieuwe informatie verwerken. In het Engels, want alle landen volgden dezelfde sessies. Maar het was het waard, want de sessies verruimden mijn blikveld. En heel wat van de werkvormen en inzichten zou ik kunnen integreren in mijn lessen, wist ik. Ik keek ernaar uit om met de nieuwe kennis aan de slag te gaan.”

Van oktober tot november testten de leerkrachten de tools en leermiddelen uit in de klas. Ze konden daarbij rekenen op intensieve coaching.

“Voor de Belgische deelnemers organiseerde Djapo elke week een overlegmoment. Daar kon je vragen stellen, succesverhalen delen, en vooral: ik vernam van andere scholen hoe zij met het materiaal aan de slag gingen. Zo leerde ik Kahoot en Plickers beter kennen, twee digitale tools die ik nog niet eerder had uitgeprobeerd.”

“Ik zet nu meer in op reflectie en probleemoplossend denken. En de leerlingen zijn erg enthousiast!”

Marijke Van Roey

Alle leerlingen betrokken

“Sinds ik de werkvormen voor EDO leerde kennen, zet ik meer in op reflectie en probleemoplossend denken. En de leerlingen reageren enthousiast! Ze voelen zich meer betrokken, want de werkvormen moedigen interactie aan. Deze week hadden we het bijvoorbeeld over magnetisme. De leerlingen konden hun vragen hierover via een online tool doorgeven, waarna we ze klassikaal bespraken. Zo voelt iedereen zich betrokken.”

“Nog een pluspunt: je kan de leermiddelen in verschillende lessen integreren. Ze lenen zich uiteraard perfect tot maatschappelijke thema’s, maar ik gebruik ze ook bij exacte vakken.”

Marijke wil ook haar collega’s van de Europese school van Mol laten kennismaken met de digitale leermiddelen. “Daarom zal ik een vormingsnamiddag voor hen organiseren. “Want hoe meer leerkrachten gebruik maken van de werkvormen en tools, hoe groter de betrokkenheid van de leerlingen. En daar zijn zowel de kinderen als de school bij gebaat!”


Wil je het platform zelf verkennen?

Gepubliceerd op 23 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief