Ga verder naar de inhoud

Koning van de wereld

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wat als je leerlingen koning van de wereld zouden zijn? Welke beslissingen zouden zij dan nemen? Bedenk samen met je leerlingen uit de eerste graad wereldwensen voor een betere wereld en laat hen kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen vertellen in hun eigen woorden de betekenis van de werelddoelstellingen.
  • Leerlingen geven enkele voorbeelden van werelddoelstellingen.

Vaardigheden

  • Creatief denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid zorg draagt.

MM 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten.

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn. 

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen

Koning van de wereld gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Changemakers

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wie of wat kan verandering teweegbrengen in een groep, in een organisatie, in een samenleving? En hoe gebeurt dat dan? Filosofeer samen met je leerlingen over deze kwestie via de werkvorm Argumentenweb en voed het gesprek met een kleurrijk web van argumenten.

Chocoladeverhalen uit Noord en Zuid

Lager
Lerarenopleiding
Les

In deze les rond fair trade voor de tweede en derde graad zoeken de leerlingen naar het verschil tussen een arbeider in het Noorden en een boer in het Zuiden en onderzoeken ze de omstandigheden waarin beiden werken, wonen en leven.

Kinderrecht van antwoord

Lager
Lerarenopleiding
Les

Een boze brief van een buurman over lawaai zorgt voor trammelant in de klas. Kinderen hebben toch recht op spelen? Welke rechten hebben kinderen nog en welke linken zie je daarover in de actualiteit? De leerlingen van de derde graad onderzoeken en beelden de kinderrechten speels uit. Al die ideeën helpen de leerlingen om hun recht van antwoord te formuleren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief