Ga verder naar de inhoud

Bruine bananen

Lager
Lerarenopleiding
Les

Voordat de banaan bij ons in de supermarkt ligt doet een boer heel veel moeite om die banaan te laten groeien. En als de banaan dan eindelijk hier is, durven we hem wel eens vergeten op te eten. Of willen we hem gewoonweg niet kopen omdat hij al wat rijp is. Bruine bananen zijn best lekker! Bovendien zou het een grote verspilling zijn om ze weg te gooien.

Laat je leerlingen systeemdenken en ontdek samen hoeveel energie het kost om heerlijke bananen tot bij ons te krijgen. Sluit de les af met heerlijk bruine bananenijs.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is.
  • De leerlingen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld kost.
  • De leerlingen ontdekken dat er voedsel wordt verspild.
  • De leerlingen ontdekken manieren om minder rijpe bananen weg te gooien of te verspillen.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Bruine bananen gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Changemakers

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wie of wat kan verandering teweegbrengen in een groep, in een organisatie, in een samenleving? En hoe gebeurt dat dan? Filosofeer samen met je leerlingen over deze kwestie via de werkvorm Argumentenweb en voed het gesprek met een kleurrijk web van argumenten.

Genoeg verspild!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid? Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten! Met interessante weetjes prikkelt deze les leerlingen van de 2de en 3de graad rond het thema voedselverspilling. De leerlingen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken creatieve oplossingen.

Mei Plasticvrij - Les 1: Microplastics in kaart

Secundair
Lerarenopleiding
Les
Een leven met minder plastic, dat is waar Mei Plasticvrij voor gaat. Dit is de eerste van een reeks van drie lessen waarmee je het thema…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik