Ga verder naar de inhoud

Bruine bananen

Lager
Lerarenopleiding
Les

Voordat de banaan bij ons in de supermarkt ligt doet een boer heel veel moeite om die banaan te laten groeien. En als de banaan dan eindelijk hier is, durven we hem wel eens vergeten op te eten. Of willen we hem gewoonweg niet kopen omdat hij al wat rijp is. Bruine bananen zijn best lekker! Bovendien zou het een grote verspilling zijn om ze weg te gooien.

Laat je leerlingen systeemdenken en ontdek samen hoeveel energie het kost om heerlijke bananen tot bij ons te krijgen. Sluit de les af met heerlijk bruine bananenijs.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is.
  • De leerlingen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld kost.
  • De leerlingen ontdekken dat er voedsel wordt verspild.
  • De leerlingen ontdekken manieren om minder rijpe bananen weg te gooien of te verspillen.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Bruine bananen gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Geen vuiltje aan de lucht (graad 2 & 3)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Is de lucht die we inademen, wel proper? In deze les onderzoeken leerlingen met behulp van textiel of iets enkel vuil is als je het kan zien. We maken de brug naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is! Stof tot nadenken.

Mei Plasticvrij - Les 2: Plastic attack

Secundair
Lerarenopleiding
Les
Een leven met minder plastic, dat is waar Mei Plasticvrij voor gaat. Dit is de eerste van een reeks van drie lessen waarmee je het thema…

Zorgen voor de aarde

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Kan je afval onderzoeken zonder je ogen te gebruiken? Gloob en Teo laten je kleuters luisteren, voelen en ruiken en helpen je kleuters om afval een tweede leven te geven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.