Ga verder naar de inhoud

Trip Trap naar een modderdag

In de praktijk
7 april 2023

Wat als er op je speelplaats verschillende modderpoelen liggen waar kinderen maar al te graag in duiken? Laat je hen er vrijuit in spelen? Of sluit je die af, zodat ouders zich geen zorgen hoeven te maken over vuile kleren? De kleuterleerkrachten van GBS De Pluim uit Knokke kozen voor een gulden middenweg.

Met steun van de stad Knokke onderzochten de leerkrachten tijdens het traject ‘Trip Trap naar meer duurzaamheid’ hoe ze de kleuters konden laten werken rond duurzame thema’s. Toen het probleem van de modderpoelen ter sprake kwam, zag begeleider Karolien meteen kansen in Gloob en Teo’s modderactiviteiten. En ja hoor, de leerkrachten waren al snel geïnspireerd om een eigen Modderdag te organiseren: één dag per jaar waarop de kleuters zich zonder zorgen mogen vuil maken en voluit kunnen koken, verven en knutselen met modder. De andere dagen van het jaar worden de modderpoelen netjes afgesloten, zodat de ouders op beide oren kunnen slapen.

Foto's: © GBS De Pluim

Interesse in de vorming Trip Trap?

Gepubliceerd op 7 april 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief