Ga verder naar de inhoud

Goed eten in de supermarkt

Over duurzame en gezonde voedingskeuzes

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Wil je jouw jongeren kritisch leren nadenken over de rol van supermarkten bij hun voedingskeuzes? Samen met Rikolto ontwikkelden we twee lessen voor de tweede graad van het secundair onderwijs, afgestemd op de eindtermen en met achtergrondinformatie over duurzame voedingskeuzes.

Ontwikkeld door Djapo

In het achtergronddocument vind je de nodige informatie om als leerkracht met de lessen aan de slag te gaan en vertrouwd te raken met enkele basisprincipes rond duurzame voedingskeuzes. Tijdens de eerste les onderzoeken de leerlingen wat voedingsproducten meer of minder duurzaam maakt. Ze ondervinden en leren hoe de meeste voedingskeuzes gemaakt worden en maken kennis met de attitude-gedragskloof.

Tijdens de tweede les maken de leerlingen kennis met nudgingtechnieken in de supermarkt en nemen ze standpunt in rond de inspanningen van supermarkten om duurzame voedingskeuzes aan te moedigen. Ze onderzoeken hun eigen voedingsconsumptiepatroon en formuleren ten slotte een concrete aanbeveling aan de supermarkten.

De lessen zijn onderdeel van de startersgids Smakelijk Leren van Rikolto, gratis te downloaden op hun website.

Meer methodieken zoals deze

Mooimakers: Lesmateriaal voor het secundair onderwijs

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Ga met je leerlingen aan de slag rond zwerfvuil en sluikstort met het gratis lesmateriaal van Djapo en Mooimakers.

Kinderrechtenwandeling Gent

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Een begeleider loodst je langs bekende en verrassende plekken in Gent en maakt de kinderrechten concreet en bespreekbaar voor de kinderen en jongeren uit jouw klas.

HoorLINK: Lesmateriaal voor het secundair onderwijs

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Ga met je leerlingen aan de slag rond gehoorschade met het gratis lesmateriaal van Djapo en Universiteit Antwerpen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief