Ga verder naar de inhoud

Zonder bezwaar

Werkvorm om samen tot een besluit te komen

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Hoe vaak stem jij met je leerlingen om een keuze te maken? In een democratische stemming beslist de meerderheid. Deze werkvorm biedt een manier om ook de minderheidsstem aan bod te laten komen. Zo kan je samen met je leerlingen tot een gedragen besluit of keuze komen. Leerlingen staan bewust stil bij de mogelijke gevolgen van het voorstel en uiten al dan niet bezwaren of zorgen. Vervolgens wordt het voorstel verrijkt of aangevuld, zodat iedereen ermee kan instemmen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen komen gezamenlijk tot een gedragen besluit over een idee of voorstel.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Secundair

Zonder bezwaar gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Parapluutje parasolletje - Waterverspilling

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Waarom springen we best zuinig om met water? Wat gebeurt er als we toch water verspillen? Je leerlingen onderzoeken het thema 'waterverspilling' met de werkvorm Parapluutje parasolletje en denken na over oorzaken en mogelijke gevolgen.

Afval, een schot in de roos!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les voor de tweede graad lager onderwijs ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Ze observeren verschillende stukken afval en onderzoeken hoe afval zich opstapelt. Daag je klas uit om criteria en ideeën te bedenken om afval te verminderen of vermijden.

Actua: 'Extreem gedacht'

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wat als je 's zomers niet op reis kan gaan naar het buitenland? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kunnen we aan de meest vervelende nadelen toch nog een positieve draai geven? Met Extreem gedacht vertrek je vanuit een extreme oplossing om zo naar leuke alternatieve te zoeken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.