Ga verder naar de inhoud

Mei Plasticvrij - Les 2: Plastic attack

Secundair
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Afval

Een leven met minder plastic, dat is waar Mei Plasticvrij voor gaat. Dit is de eerste van een reeks van drie lessen waarmee je het thema vanuit verschillende invalshoeken kan bestuderen. Op die manier kan je zowel op klasniveau als op schoolniveau een volledig project rond Mei Plasticvrij uitwerken. Je kan de drie lessen na elkaar geven, maar je kan ook één of twee lessen geven, naargelang jouw planning, inhoudelijke voorkeur of de voorkennis van de leerlingen.

In deze les gaan de leerlingen aan de slag met enkele werkvormen creatief denken vanuit de opgedane kennis over de problemen die plastic afval en microplastics met zich meebrengen. Ze bedenken nieuwe ideeën om de strijd aan te gaan met microplastics en kiezen enkele acties die ze zelf in de praktijk kunnen brengen.

De les bevat verschillende suggesties van prikkels, kernactiviteiten en slotactiviteiten, elk met dezelfde doelstellingen, maar met een verschillende moeilijkheidsgraad. Jij kan zelf kiezen welke onderdelen het best bij je leerlingen passen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen krijgen inzicht in bestaande acties om de plasticproblematiek aan te pakken.
  • De leerlingen bedenken zelf acties voor de problematiek van microplastics.
  • De leerlingen kunnen nieuwe denkpatronen genereren door zinvolle eigenschappen van een idee te benoemen en nog meer ideeën te bedenken met die eigenschap.
  • De leerlingen verruimen hun blik op een onderwerp door op zoek te gaan naar alternatieven.
  • De leerlingen gaan kritisch om met ideeën door opbouwende feedback te geven en te krijgen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken
  • Kritisch denken

Eindtermen

Secundair

Mei Plasticvrij - Les 2: Plastic attack gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Filmreconstructie

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Werk je rond een bepaald thema in de klas? Pas dan eens de werkvorm Filmreconstructie toe om het thema op een andere manier te bekijken. Zo leren je leerlingen fantaseren en nadenken over het belang van een detail in relatie tot het geheel - en omgekeerd. En ontdekken ze dat alles relatief is.

Een heldenstrik

Lager
Lerarenopleiding
Les

In films is de held vaker een jongen dan een meisje. Maar wat zijn daarvan de oorzaken en gevolgen? Dat onderzoeken je leerlingen van de tweede graad met deze les. En nog straffer: ze mogen het scenario zelf herschrijven!

Bezige bijtjes

Lager
Lerarenopleiding
Les

Trek met je leerlingen uit de 1ste en 2de graad de natuur in voor een zoektocht naar bezige bijtjes. Welke insecten vliegen en kruipen tussen de bloemen? Ontdek samen het verhaal van de bloemen en de bijen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief