Ga verder naar de inhoud

Actua – Standpuntentuin – filosoferen over de natuur

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Natuur

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. Met de werkvorm Standpuntentuin verkennen leerlingen op speelse en actieve wijze de eigen en elkaars standpunten. Zo verruimen ze hun blik op een onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek.

We pasten de werkvorm toe op Changemakers, de campagne van 11.11.11 van 2019, en de relatie tussen mens en natuur. Een van de changemakers die aan bod kwam, was Esperanza uit Ecuador. Ze vecht onder andere tegen de aardolieontginning. Ze slaagde erin de rechten van de natuur een plaats te geven in de grondwet van Ecuador.

Je kan deze werkvorm ook laten aansluiten bij andere lessen rond natuur, zorg voor natuur of in het kader van Week van het Bos.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vergelijken standpunten van elkaar over de relatie tussen mens en natuur.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Standpuntentuin – filosoferen over de natuur gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Afval, een schot in de roos!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les voor de tweede graad lager onderwijs ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Ze observeren verschillende stukken afval en onderzoeken hoe afval zich opstapelt. Daag je klas uit om criteria en ideeën te bedenken om afval te verminderen of vermijden.

Actua: Parapluutje parasolletje - Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Overstromingen in Bangladesh. Droogte in Afrika. Waarom is er soms te veel en soms te weinig water? Breng de oorzaken en gevolgen in kaart met de werkvorm Parapluutje parasolletje.

Een scene over kinderrechten

Lager
Lerarenopleiding
Les

Belgerinkel voor de speeltijd: dat roept bij kinderen op school steevast een lach op. Maar stel je voor dat er geen speeltijd is of geen tussendoortje? Dat roept vragen op en nog meer gevoelens. De kinderen van de tweede graad beelden hun emoties uit op een roetsjbaan en brengen vervolgens enkele kinderrechten in scene. Stof voor een rijk gesprek!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief