Ga verder naar de inhoud

Actua – Standpuntentuin – filosoferen over de natuur

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal
Thema's: Natuur

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. Met de werkvorm Standpuntentuin verkennen leerlingen op speelse en actieve wijze de eigen en elkaars standpunten. Zo verruimen ze hun blik op een onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek.

We pasten de werkvorm toe op Changemakers, de campagne van 11.11.11 van 2019, en de relatie tussen mens en natuur. Een van de changemakers die aan bod kwam, was Esperanza uit Ecuador. Ze vecht onder andere tegen de aardolieontginning. Ze slaagde erin de rechten van de natuur een plaats te geven in de grondwet van Ecuador.

Je kan deze werkvorm ook laten aansluiten bij andere lessen rond natuur, zorg voor natuur of in het kader van Week van het Bos.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vergelijken standpunten van elkaar over de relatie tussen mens en natuur.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Standpuntentuin – filosoferen over de natuur gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

De dieren in zee eten graag gevarieerd, net zoals wij. Maar op het menu van de schildpad verschijnen wel heel vreemde gerechten zoals een plastic zak, een ballon …? De leerlingen maken kennis met plasticsoep en denken via een routekaart na over de gevolgen ervan.

Weet jij wat de bank doet met jouw geld?

Secundair
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Leerlingen uit de 2de en 3de graad doorstroomfinaliteit maken in deze les kennis met de werking van een bank. Ze leren waarin banken hun geld investeren en beseffen dat ze met hun geld zelf impact kunnen hebben.

Kleerkastgriezels (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief