Ga verder naar de inhoud

Kleerkastgriezels

Griezelen op Halloween

Lager
Lerarenopleiding
Les

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ervaren dat één gebeurtenis meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.
  • De leerlingen ontdekken hoe ontdekken hoe overconsumptie van kledij nefast is voor onze planeet.
  • De leerlingen bedenken een griezelverhaal aan de hand van een voorwerp en afbeeldingen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Kennis opbouwen
  • Reflecteren
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Kleerkastgriezels gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Afval anders bekeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les voor de eerste en tweede graad lager onderwijs ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Welke soorten afval bestaan er en hoe komt het dat het zich zo opstapelt? De leerlingen bedenken op basis van uitdagende vragen creatieve ideeën om afval te verminderen en wie weet, zelfs te vermijden.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De dieren in zee eten graag gevarieerd, net zoals wij. Maar op het menu van de schildpad verschijnen wel heel vreemde gerechten zoals een plastic zak, een ballon …? De leerlingen maken kennis met plasticsoep en denken via een routekaart na over de gevolgen ervan.

Een heldenstrik

Lager
Lerarenopleiding
Les

In films is de held vaker een jongen dan een meisje. Maar wat zijn daarvan de oorzaken en gevolgen? Dat onderzoeken je leerlingen van de tweede graad met deze les. En nog straffer: ze mogen het scenario zelf herschrijven!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief