Ga verder naar de inhoud

Geen vuiltje aan de lucht

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur

Is de lucht die we inademen, wel proper? In deze les onderzoeken leerlingen van de tweede en derde graad met behulp van textiel of iets enkel vuil is als je het kan zien. Ze stellen hun eigen waarnemingen in vraag. De brug wordt gemaakt naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is. Stof tot nadenken of beter om te filosoferen!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken wanneer iets vuil is.
  • De leerlingen ervaren dat je een groter probleem beter samen oplost.
  • De leerlingen staan stil bij het probleem van vuile lucht.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Filosoferen
  • Kritisch denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
WT 1.26 - De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Geen vuiltje aan de lucht gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

S.O.S Bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen creatieve ideeën om de bomen te helpen in deze les voor de eerste en tweede graad rond de Week van het Bos.

Over bloemen en bijen

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

In dit verhaal van Gloob en Teo ontdekken kleuters dat de bloemen vol stuifmeel hangen. Door met verf op bloemen te stempelen, leren ze hoe de bijtjes het stuifmeel verspreiden.

Bij-odiversiteit

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat als de bijen massaal uitsterven? Een restaurant zonder eten, appelbomen zonder fruit en hongerige dieren ... Denk tijdens een hoekenwerk samen met je leerlingen uit de 2de en 3de graad na over de gevolgen van de bijensterfte en maak dat denkproces zichtbaar met behulp van een kapstok.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.