Ga verder naar de inhoud

Bij-odiversiteit

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat als … er geen bijen meer zouden zijn? Jouw klas ontdekt tijdens een hoekenwerk de gevolgen van een massale bijensterfte. Een restaurant zonder eten, appelbomen zonder fruit en hongerige dieren. Je denkt samen na over de gevolgen van het verdwijnen van de bij en maakt dit denkproces zichtbaar met behulp van de kapstok.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verklaren waarom wij voor veel producten afhankelijk zijn van de hommel en de bij.
  • De leerlingen rubriceren de gevolgen van het verdwijnen van bijen en hommels.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens de aanwezigheid van organismen beïnvloedt.

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Bij-odiversiteit gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Visueel denkinstrument 'In de roos'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om criteria te onderzoeken en je ideeën eraan af te toetsen. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

Filmreconstructie

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Werk je rond een bepaald thema in de klas? Pas dan eens de werkvorm Filmreconstructie toe om het thema op een andere manier te bekijken. Zo leren je leerlingen fantaseren en nadenken over het belang van een detail in relatie tot het geheel - en omgekeerd. En ontdekken ze dat alles relatief is.

Een spin voor je ouders (Gloob en Teo)

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Hoe kan je mama of papa in de bloemetjes zetten? Gloob en Teo hebben een prachtidee: een spin als cadeau! Ben je benieuwd hoe je iemand blij kan maken met een spin? Ontdek met je oudste kleuters de denkspin van Gloob en Teo.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.