Ga verder naar de inhoud

Pleegzorg in de klas

Interview
23 april 2024

In augustus ’23 lanceerde Pleegzorg de campagne ‘Pleegzorg in de klas’. Dankzij een lessenpakket ontwikkeld door Djapo en een gerichte communicatieaanpak kunnen leerlingen lager onderwijs nu kennismaken met de verschillende facetten van pleegzorg. “Zo maken we pleegzorg niet alleen bekender. Kinderen leren ook met een brede en genuanceerde bril kijken naar het concept ‘gezin’”, vertelt Jan Brocatus, die het project vanuit Pleegzorg mee op touw zette.

De vraag: maak pleegzorg bespreekbaar in de lagere school

Jan: “We droomden al jaren van een lessenpakket over pleegzorg. Maar de medewerker die het pakket voor ons zou uitwerken, viel onverwachts weg. Omdat de communicatiecampagne al in de steigers stond, moesten we snel op zoek naar een externe organisatie die het educatieve luik op zich kon nemen.”

“We schreven een opdracht uit en ontvingen een viertal offertes. Die van Djapo sprong er al meteen bovenuit: jullie missie en visie, de gedetailleerde en overzichtelijke opbouw, de referenties … Op papier klonk jullie organisatie veelbelovend. En het eerste gesprek met de educatieve ontwikkelaars van Djapo bevestigde dat gevoel alleen maar. Jullie luisterden naar onze visie, hielden rekening met bepaalde gevoeligheden rond het thema … Toen wisten we: we hebben de juiste educatieve partner gevonden!”

Het middel: een lessenpakket voor 1ste, 2de en 3de graad lager onderwijs

“Oorspronkelijk waren we van plan om enkel een lessenpakket voor de 3de graad uit te werken. Maar bij de start van de opdracht besloten we om de opdracht uit te breiden naar lesmaterialen voor 1ste en 2de graad. De reden? We willen schoolteams een coherent geheel voorschotelen. En leerkrachten kunnen zo de lesmaterialen uitkiezen die het beste aansluiten bij het niveau van hun leerlingen, onafhankelijk van de graad waarbinnen ze lesgeven.”

“Gelukkig nam Djapo ook die extra opdracht met beide handen aan. En de meerprijs? Die viel érg goed mee, omdat Djapo zich voor de twee nieuwe lespakketten niet meer in de materie hoefde in te werken. Ook de output verraste ons in de positieve zin. We hadden gerekend op een drietal werkvormen per graad. Maar we kregen zowaar zes à zeven werkvormen per lespakket. Dat voelde aan als een erg mooi cadeau! Als leerkracht heb je daardoor de keuze hoe intensief je op het onderwerp ingaat. Je kan voor een eenmalige les kiezen. Maar je kan ook een volledige projectweek uitwerken.”

“En wat als in je klas een pleegkind zit die liever niet met het topic geconfronteerd wordt? Of die bang is voor de reactie van medeleerlingen? Voor zulke gevoelige kwesties voorzagen we samen met Djapo handvaten voor de leerkrachten, zodat die zich niet alleen bewust is van de gevoeligheden, maar er ook mee weet om te gaan.”

Het resultaat: zevenhonderd downloads in zeven maanden tijd

“De campagne ‘Pleegzorg in de klas’ was een succes: in zeven maanden hebben we nu al 700 downloads. De leerkrachten die met de lessen aan de slag gaan, zijn ook echt enthousiast. Dat blijkt uit een kleine bevraging die Pleegzorg zelf organiseerde. Eén van de leerkrachten vertelde over een leerling van haar die zelf pleegkind is. Die was zo blij dat het thema eindelijk op een normale en rustige manier kon besproken worden, zodat de andere leerlingen er een meer heldere blik op konden krijgen.”

“Ondertussen werkt Djapo voor Pleegzorg een nieuw pakket uit: lesmaterialen waarmee leerlingen spreekbeurten kunnen uitwerken rond pleegzorg. En volgend jaar willen we lespakketten voor secundair onderwijs lanceren. Zo willen we pleegzorg gedurende de hele schoolperiode op de agenda plaatsen, zodat het stigma errond kleiner wordt en het gesprek over pleegzorg op een genuanceerde manier kan verlopen.”

Waarom is Pleegzorg voor Djapo een bijzondere partner?

Sien Trekker, medewerker projecten, ontwikkeling & innovatie: “Pleegzorg raakte bij Djapo een gevoelige snaar. Niet alleen zijn kinderen en jongeren het onderwerp van onze missie. We hebben ook een team waarin veel ouders werken, en een van de collega’s is zelf als pleeggezin betrokken in een pleegzorgverhaal. Bovendien zagen we veel kansen om onze methodieken toe te passen op het onderwerp. En wat waren wij blij dat ze dat bij Pleegzorg ook zo zagen!”

“We voelden dat we meteen op dezelfde lijn zaten en dat maakte de samenwerking ongelooflijk aangenaam. We moesten ons natuurlijk nog inwerken in de materie, maar de medewerkers van Pleegzorg stonden altijd klaar om ons uitgebreid te informeren en alle nuances en gevoeligheden uit te leggen. We gingen met plezier samen met hen kopje onder, om weer boven te komen met drie lespakketten voor de lagere school, waar we ook bij Djapo erg trots op zijn!”

Gepubliceerd op 23 april 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Aan de slag met afval in de kindergemeenteraad

In de praktijk
30 april 2024

Een kindergemeenteraad die zelf het heft in handen neemt om in je stad of gemeente een positief verhaal te schrijven met afval? Laat je inspireren door het educatief aanbod ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo!

“Welke lesinhoud kan ik geven tijdens een boerderijbezoek?”

Vraag uit de klas
26 april 2024

Educatief medewerker Wendy nam met haar vijfde leerjaar jarenlang deel aan BOERDERIJonderWIJS van Provincie Oost-Vlaanderen. “Het voordeel is dat je de leerstof uit de klas helemaal tot leven kan brengen”, vertelt ze. “Zo bereik je ook kinderen die liever uit de praktijk leren dan uit een schoolboek.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.