Ga verder naar de inhoud

Ik trek het mij aan, en jij?

Tips
22 januari 2024

De wereld om ons heen schreeuwt om verandering. Langdurige periodes van droogte, bosbranden en overstromingen herinneren ons dagelijks aan de impact van klimaatverandering. In het kader van de jaarlijkse campagne #Iktrekhetmijaan (voorheen Dikketruiendag) willen we samen met jou in actie komen voor een beter klimaat. Trek het je aan en motiveer je leerlingen met deze lessen en creatieve werkvormen.

Te koud om te spelen

Jongste en oudste kleuters

Het is winter. Dan is het weer wel eens koud en guur. Soms hebben we het zelfs te koud om te spelen! Geen nood, Gloob en Teo trekken wel aan onze mouw.

Ga op zoek naar de beste, leukste, warmste manier om de kou uit je lijf te verdrijven en zorg er zo voor dat die verwarming een graad of twee lager kan. Goed voor je lichaam en goed voor de natuur. Tijdens deze klasactiviteit stimuleren we kinderen om na te denken over manieren om het warm te krijgen. Dat kan op heel veel manieren, zonder dat er elektriciteit, gas of mazout nodig is.

Les - Warm, warmer, warmst

Lager onderwijs

Een warme trui aantrekken en de verwarming een graadje lager zetten zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om klimaatvriendelijke acties. In onze les "Warm, Warmer, Warmst" moedigen we leerlingen van het lager onderwijs aan om als ware uitvinders out-of-the-box te denken. Laat ze experimenteren met ideeën en ontdek samen wat er nog meer gedaan kan worden om de impact op het klimaat te verminderen.

Werkvorm - Parapluutje, parasolletje

Lager onderwijs

Met de werkvorm "Parapluutje, Parasolletje" duiken kinderen dieper in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Door met elkaar ideeën uit te wisselen, krijgen ze beter inzicht in de complexiteit van vraagstukken rondom het klimaat. Dit sjabloon past naadloos op het actuele thema #Iktrekhetmijaan, waarmee kinderen leren systeemdenken en anders te kijken naar de actualiteit.

© Shutterstock

#Iktrekhetmijaan: Een jaarlijkse campagne met impact

#iktrekhetmijaan vertelt een hoopgevend verhaal van vele herkenbare, haalbare en impactvolle klimaatinspanningen. Zo inspireren we en zetten we ook anderen aan tot actie. Waarom? Omdat we het ons aantrekken, die klimaatverandering, en samen een groot verschil kunnen maken. Ook jouw school is een cruciale motor voor ambitieuze klimaatacties. Trek jij het je ook aan? Doe dan mee met #iktrekhetmijaan en toon via sociale media of andere communicatiekanalen hoe jouw school het verschil maakt.

Laat in de week van 29 januari tot 4 februari 2024 weten hoe jullie school zich inzet voor het klimaat en daag andere scholen uit om ook mee te doen!

Gepubliceerd op 22 januari 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Ja, jongeren zijn klaar voor de verkiezingen”

Bruispunt
14 mei 2024

Op 9 juni gaan meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren voor een eerste keer stemmen. Hoe kijken die jongeren – die soms nog op de schoolbanken zitten – naar die verkiezingen? We spraken met Julien De Wit en Hermelinde Hooft, respectievelijk auteur van Ge(e)neratie en projectcoördinator verkiezingen bij De Ambrassade.

Aan de slag met afval in de kindergemeenteraad

In de praktijk
30 april 2024

Een kindergemeenteraad die zelf het heft in handen neemt om in je stad of gemeente een positief verhaal te schrijven met afval? Laat je inspireren door het educatief aanbod ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.