Ga verder naar de inhoud

Warm warmer warmst

Lager
Lerarenopleiding
Les

Een dagje een warme trui aantrekken en de verwarming een graadje lager zetten? Dat is een van de vele klimaatvriendelijke acties die we kunnen doen. Maar wat kan er nog meer? Laat de uitvinders in je leerlingen los en laat hen echt eens out-of-the-box denken.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen bedenken ideeën om minder energie te verbruiken, door een voorwerp te verbinden aan het probleem.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

Warm warmer warmst gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua - Standpuntentuin - filosoferen over de natuur

Lager
Lerarenopleiding
Les

Verken met je leerlingen hun eigen en elkaars standpunten over de relatie tussen mens en natuur. Zo verruimen ze hun blik op het onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek. Deze werkvorm is geïnspireerd op Changemakers (campagne van 11.11.11 van 2019).

Rechtvaardige rietsuiker

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vanuit haar luchtballon vertelt Adelina over haar vader, een suikerrietboer in Paraguay. In dit wervelend audioverhaal maken de leerlingen van de derde graad lager onderwijs kennis met eerlijke handel in suikerriet en het belang van samenwerken. Suikerrietboeren kennen heel wat uitdagingen: sommige waarden worden al eens met de voeten getreden. De leerlingen onderzoeken de betekenis van die waarden en filosoferen over ‘rechtvaardigheid’.

Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Les

Duik samen met je leerlingen van de 1ste graad de wereld van de waterfotografie in. Langzaam maar zeker ontvouwt er zich een mozaïek aan beelden van hoe mensen elders in de wereld water gebruiken. Zo ontdekken de leerlingen gelijkenissen en verschillen wereldwijd. En kijken ze met een frisse blik naar water.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief