Ga verder naar de inhoud

Djapo wint publieksprijs 'Helden van de Democratie'

Nieuws
22 april 2024

Dit voorjaar ging Knack samen met Hannah Arendt Instituut, De Ambrassade, Socius en De Federatie op zoek naar individuen, collectieven en organisaties die de democratie versterken. Tijdens het 'Facts to Act'-festival werden de winnaars bekend gemaakt: Beste Burger (Zuidpoort) wint de juryprijs en Djapo wint de publieksprijs! *trots*

Wat is ‘Knack-Helden van de Democratie’?

Onze democratie staat onder druk. 56 procent van de Belgen voelt zich niet vertegenwoordigd door de federale en/of regionale overheid. 51 procent vindt dat hun stem niet telt. 70 procent vindt dat politici in België hun eigen belangen boven die van het volk stellen. Het is maar een greep uit de resultaten van een exclusieve Knack-enquête die blootlegt hoe onze democratie onder druk staat.

Daarom ging Knack samen met Hannah Arendt Instituut, Socius, De Federatie en De Ambrassade op zoek naar individuen, collectieven en organisaties die de democratie versterken: originele, motiverende en inspirerende projecten die een brug slaan tussen verschillende stemmen, visies en meningen. Initiatieven die afstappen van zwart-witdenken en voluit gaan voor grijstinten, nuance en een brede waaier aan standpunten. De mensen achter het sterkste project worden in het voorjaar bekroond tot Knack-helden van de Democratie 2024.

En de winnaars zijn ...

Uit 125 inzendingen stelde de jury een shortlist samen van vijf prachtige projecten en organisaties: Afromedica, Beste Burger, Coop Centraal, Djapo en Woonzaak. Zij maakten kans op twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs waarvoor iedereen mocht meestemmen.

De jury koos voor 'Beste Burger', het mooie project van Zuidpoort dat een brug slaat tussen leefwerelden die steeds verder uit elkaar lijken te liggen, burgers actief betrekt bij het beleid en mensen die dreigen af te haken terug laat deelnemen aan de democratie. Beste Burger werd bekroond met een knappe reportage in Knack en mag een onderzoeksvraag formuleren die de Knack-redactie voor hen zal uitwerken.

De publieksprijs ging - *sprongetje in de lucht* - naar Djapo. Wij werden bekroond voor onze inzet om - samen met het onderwijs - kinderen en jongeren te versterken om mee vorm te geven aan de wereld. Wij winnen zowaar een interview in Knack met een gesprekspartner naar keuze en een netwerkmoment. Met knikkende knieën namen we de prijs in ontvangst. En of we trots zijn!

Gepubliceerd op 22 april 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Pleegzorg in de klas

Interview
23 april 2024

In augustus ’23 lanceerde Pleegzorg de campagne ‘Pleegzorg in de klas’. Het lessenpakket, ontwikkeld door Djapo, laat leerlingen lager onderwijs kennismaken met de verschillende facetten van pleegzorg. “Zo maken we pleegzorg niet alleen bekender. Kinderen leren ook met een brede en genuanceerde bril kijken naar het concept ‘gezin’”, vertelt Jan Brocatus, die het project vanuit Pleegzorg mee op touw zette.

“Zo pakken wij afvaluitdagingen op school aan”

In de praktijk
17 april 2024

Hoe kan je leerlingen activeren rond het thema ‘afval op school’? Emeliek Garriau uit het Go! Atheneum Erasmus De Pinte gaat met haar eerstejaars aan de slag met het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.