Ga verder naar de inhoud

Wat is creatief denken?

Creatief denken is andere ideeën bedenken dan je gewoonlijk zou doen. Het is afwijken van de bewandelde paden in je hersenen, waardoor je plots een nieuw verband tussen twee elementen of contexten ziet die je daarvoor nog niet zag. Creatieve denktechnieken kunnen je daarbij helpen.

De voordelen van creatief denken?

  • Goede creatieve denkers ondervinden veel plezier in het nadenken.
  • Door de denkinstrumenten te gebruiken wordt het denken een spel waarin de resultaten van je eigen denkwerk jezelf verrassen.
  • Ervaring wijst uit dat leerlingen die in de standaardvakken minder goed scoren, soms erg goede creatieve denkers zijn. Creatief denken kan dus ook een manier zijn om het potentieel van je leerlingen te prikkelen.

Graag aan de slag met creatief denken?

Iedereen aan hetzelfde zeel

Ga samen met je collega's kleuter- of lager onderwijs aan de slag met het schoolpakket Creatief denken. Zo hebben jullie alles in huis voor een vlotte start: lessen, werkvormen, voorleesboeken en de kijkplaat 'Klimaatpraat'.

“Educatie voor Duurzame Ontwikkeling heeft vooral impact op het klimaat dat je op school of in de klas creëert. Je hoeft niet per se extra onderwerpen aan te reiken. Je kan ook inzetten op denkvaardigheden en zo je leerlingen eigenaarschap geven over hun leren”

Wendy Blanckaert
leerkracht en medewerker training, coaching en advies bij Djapo
Gepubliceerd op 15 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

8 lessen vol bosplezier voor de Week van het Bos

Tips
25 september 2023

In oktober vieren we de pracht van onze bossen tijdens de Week van Het Bos! En jij kan samen met jouw klas meevieren met acht boeiende lessen, geschikt voor elke graad. Duik met ons in het mysterieuze rijk van de bossen en ontdek samen met je leerlingen hoe belangrijk onze bomen zijn.

‘Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik’?

Interview
11 september 2023

Naast kwalificatie en socialisatie is persoonsvorming een belangrijke functie van onderwijs. Toch blijft die zoektocht naar de eigen identiteit soms onderbelicht. Prof. dr. Katrien Van Poeck legt uit hoe Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) kansen biedt voor persoonsvorming in de klas.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik